Tregu i punës i Zvicrës u rikthye mjaft mirë nga pandemia Covid, me shumë industri që kërkonin të punësonin punëtorë të kualifikuar. Një studim i ri tregon se ku janë më së shumti pozicionet vakante.

Marketing

Siç raportoi së fundmi The Local , “shumë sektorë janë në kërkim të punëtorëve të kualifikuar, sipas Sekretariatit Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO), i cili raporton se shkalla e papunësisë ishte një rekord e ulët 2.3 përqind në prill, dhe numri i punëkërkuesve është aktualisht 25 për qind më e ulët se në të njëjtën kohë në 2021. 

Ndërsa shumë industri po përjetojnë bum – për shembull, vendet e punës në IT, kujdesin shëndetësor, ndërtimin dhe shitjet janë të shumta – mungesa e punonjësve të kualifikuar është një problem i madh për shumë punëdhënës.

Tani një studim nga seksioni zviceran i agjencisë së rekrutimit Manpower hedh dritë se ku janë vendet e lira të punës në Zvicër, gjë që mund të jetë e dobishme për këdo që kërkon punë tani.

Lajmi i mirë për punëkërkuesit është se “situata e tregut është shumë pozitive për punonjësit… Punëtorët e kualifikuar janë të paktë dhe mungesa nuk mund të plotësohet thjesht nga punëtorët nga vendet fqinje”, sipas Peter Unternährer, drejtori rajonal i Manpower për Zvicrën qendrore dhe lindore.

Anketa e Manpower për tremujorin e dytë të 2022 (prill-qershor) tregon se 38 për qind e punëdhënësve të Zvicrës planifikojnë të punësojnë punëtorë të rinj.

Shumica e mundësive të punësimit (32 përqind e punëdhënësve që kërkojnë të punësojnë personel) gjenden në zonën më të madhe të Cyrihut, e ndjekur nga 31 përqind në Mittelland, që përfshin kantonet e Bernës, Friburgut, Jura, Neuchâtel dhe Solothurn.

Tjetra (30 përqind) janë në rajonin e Liqenit të Gjenevës, i cili përfshin qytetin dhe kantonin e Gjenevës, si dhe Vaud.

Në Zvicrën qendrore, 24 për qind e kompanive kërkojnë punonjës, 23 për qind në pjesën lindore të vendit dhe 18 për qind në veriperëndim.

Manpower zbuloi gjithashtu se 75 për qind e kompanive të anketuara promovojnë barazinë gjinore dhe 63 për qind promovojnë diversitetin në vendin e punës – që do të thotë se ato janë përfshirëse të punonjësve të të gjitha prejardhjeve dhe kombësive, si për sa i përket praktikave të punësimit ashtu edhe për pagat.

Në përgjithësi, shkalla e papunësisë në Zvicër është shumë më e ulët se në të gjithë Bashkimin Evropian – ku më shumë se 6 përqind janë të papunë, sipas shifrave të fundit nga Eurostat – sepse ekonomia zvicerane ishte tashmë më e fortë se shumë të tjera përpara se të godiste Covid, kështu që ishte në një pozicion më të mirë për të përballojnë krizën.

Por Zvicra ishte gjithashtu një nga vendet shumë të pakta që ka qenë në gjendje të tërheqë kompani ndërkombëtare në brigjet e saj edhe në mes të pandemisë, e cila u përkthye në më shumë vende pune për fuqinë punëtore vendase.

Ekspertët besojnë se kjo është për shkak të pikave të forta të vendit, duke përfshirë kushtet politike, ekonomike dhe financiare.

“Edhe në një kohë krize, Zvicra shënoi falë stabilitetit, parashikueshmërisë dhe sigurisë së saj”, tha Patrik Wermelinger, anëtar i bordit ekzekutiv të Switzerland Global Enterprise (SGE), i cili promovon vendin jashtë vendit në emër të qeverisë federale dhe kantonet.

Marketing