Shumë refugjatë ukrainas me aftësi të larta janë duke kërkuar punë në Zvicër. Megjithatë, përputhja e tyre me punët nuk ka qenë e lehtë. Perspektivat e tyre më të mira, thonë ekspertët, kërkojnë kreativitet dhe durim.

Marketing

Kur konsulentja shëndetësore 41-vjeçare Olga Faryma mbërriti e sigurt në Poloni pas disa javësh udhëtim me vajzat e saj nga Kievi, gjetja e një pune ishte një prioritet. “Puna është një domosdoshmëri themelore kur lëvizni gjatë gjithë kohës dhe jeni vetëm me fëmijët tuaj,” tha ajo për SWI swissinfo.ch.

Ajo kërkoi punë në të gjithë Evropën dhe më pas një i njohur i dërgoi asaj një lidhje me Universitetin e Shkencave të Aplikuara të Bernës, i cili ofronte mbështetje për studiuesit ukrainas.

Olga nuk ishte studiuese, por kishte krijuar një OJQ të quajtur BeHealthy për të ndihmuar fëmijët në Ukrainë të mësojnë për ushqimin e mirë. Olga shikoi faqen e internetit të universitetit dhe gjeti një profesor që po bënte kërkime për një temë të ngjashme dhe ajo kontaktoi me email. Brenda pak orësh ajo mori një përgjigje. Një javë më vonë, Olga ishte rrugës për në Zvicër me një ofertë pune për të ndërtuar një program për të adresuar nevojat shëndetësore të fëmijëve refugjatë.

Olga është ende një histori e rrallë suksesi në punë për refugjatët ukrainas në Zvicër.

Tre muaj pas fillimit të luftës në Ukrainë, autoritetet zvicerane raportuan më 16 qershor se të paktën 57,000 refugjatë nga Ukraina kanë aplikuar për statusin S.Ky status i lejon ata të punojnë, gjë që është në kontrast me azilkërkuesit që marrin një leje N dhe u kërkohet të presin të paktën tre muaj përpara se të gjejnë një punë.

Hanna, 42: ‘Jam në momentin më interesant në karrierën time.’

Megjithatë, vetëm 1500 prej tyre kanë gjetur punë sipas të dhënave zyrtare. Kjo është 500 më shumë se dy javë më parë. Sekretariati Zviceran për Migracionin vlerëson se kjo është rreth 3% e popullsisë në moshë pune që ka ardhur në Zvicër për shkak të luftës.

“Duke marrë parasysh se kanë kaluar vetëm tre muaj nga fillimi i luftës, kjo është inkurajuese”, tha Ministrja e Drejtësisë Karin Keller-Sutter në një konferencë për shtyp më 1 qershor.

Megjithatë, shumë ukrainas në vend janë dekurajuar nga koha që duhet për të siguruar një punë në Zvicër. Pavarësisht kërkesës për punëtorë të kualifikuar, punëdhënësit nuk po punësojnë ukrainas me shpejtësinë, shumë prej tyre, përfshirë vetë ukrainasit, pritej kur të mbërrinin.

Një luftë ndryshe për talentin

Një arsye është se Zvicra është një treg shumë konkurrues, thotë Lidiya Nadych-Petrenko, një trajnere talentesh që ka lindur në Ukrainë dhe ka kaluar rreth 15 vjet duke punuar në burimet njerëzore në një kompani shumëkombëshe në Zvicër.

“Sa herë që ka një punë në Zvicër, aplikojnë shumë njerëz të cilët janë të kualifikuar me shumë gjuhë dhe përvojë të madhe duke punuar në tregje të ndryshme evropiane. Edhe refugjatët me aftësi të larta nga Ukraina ka të ngjarë të vijnë me më pak gjuhë sesa kandidatët e tjerë,” tha Nadych-Petrenko, e cila ofron këshilla pro-bono për punëkërkuesit ukrainas.

Një sondazh nga rreth 2000 ukrainas në Zvicër nga portali online Jobcloud në prill zbuluan se 75% kishin një diplomë universitare dhe rreth 63% zotëronin anglisht. Megjithatë, vetëm rreth 10% kishin një zotërim të mirë të gjermanishtes dhe akoma më pak në frëngjisht dhe italisht.

Inna, 38: ‘Kam humbur jetën që kisha para luftës. Po e filloj sërish nga e para.’

Një faktor që duhet të lehtësojë disa shqetësime është se ukrainasit nuk po konkurrojnë për një numër të kufizuar lejesh pune – diçka që e ka bërë të vështirë për kompanitë të punësojnë njerëz nga vende të treta jashtë Zonës së Tregtisë së Lirë Evropiane. Sekretariati Zviceran për Migracionin konfirmoi për SWI se refugjatët ukrainas me statusin S, si me personat e tjerë të pranuar përkohësisht që kanë nevojë për mbrojtje, nuk llogariten në kuotën për punëtorët e huaj nga vendet e treta.

Por edhe atëherë, kompanitë shpesh kanë zgjedhjen e tyre të kandidatëve të mirë. Ofruesi më i madh i telekomit në Zvicër, Swisscom, i tha SWI-së me email se ata nuk kanë punësuar asnjë ukrainas sepse nuk kanë gjetur ende një kandidat, profili i të cilit i përshtatet kërkesave të punës.

Disa profesione janë gjithashtu më të vështira se të tjerat. Shumica e lejeve të punës që u janë dhënë ukrainasve deri më tani janë në sektorin e mikpritjes, e ndjekur nga konsulenca, IT dhe bujqësia. Këto fusha kanë më pak profesione të rregulluara dhe më pak kërkesa për kualifikime ose trajnime specifike.

Ndërsa ka njohje reciproke me Bashkimin Evropian për shumë profesione, ky nuk është rasti për ukrainasit.

“Për profesionistët e rregulluar si avokatët dhe mjekët, kushdo jashtë BE-së nuk mund të punojë vetëm në BE. Kjo padyshim krijon pengesa për ukrainasit, “tha Urs Haegi, një avokat në firmën ligjore Vischer e cila ka ofruar shërbime ligjore pro-bono për refugjatët ukrainas. Firma punësoi dy avokatë të trajnuar nga Ukraina, por, për shkak të kërkesave zvicerane, ata nuk janë në gjendje të punojnë si avokatë të certifikuar në vend.

Kushtet e punësimit janë më të lehta për kompanitë globale, veçanërisht në konsulencë apo profesione që mund të bëhen në distancë. Grupi global i firmës konsulente KPMG krijoi një platformë të dedikuar për të ndihmuar kolegët ukrainas të aplikojnë për punë në firmat e saj anëtare në mbarë botën. Zyra zvicerane ka punësuar pesë kolegë nga Ukraina në zyrën e tyre lokale në Zvicër. Megjithatë, disa punë të tilla janë ende kanë një pagë ukrainase që është e vështirë të mbahet në Zvicër.

Pasiguria në kohë të pasigurta

Megjithatë, sfidat më të mëdha mund të jenë përtej asaj që shkruhet në një CV. Punëdhënësit kanë ende shqetësime për punësimin e refugjatëve, thotë Nadych-Petrenko. Ata pyesin veten se sa kohë do të qëndrojnë dhe nëse janë emocionalisht të gatshëm për të marrë një punë. “Ajo që po ndodh në Ukrainë është ende duke u shpalosur dhe është e natyrshme që ata po mendojnë për familjen e tyre në shtëpi. Kjo sjell disa shqetësime për punëdhënësit, “tha Nadych-Petrenko.

Kjo u konfirmua nga gjetjet fillestare të një sondazhi pasues që Jobcloud po kryen me punëdhënësit. Christelle Perret-Huwiler, një menaxhere e marrëdhënieve me publikun në Jobcloud, tha për SWI se të anketuarit shprehën shqetësimin se “individët duan të kthehen në shtëpi, se janë të traumatizuar nga lufta ose do të kenë nevojë për shumë mbështetje nga kompania jashtë punës”. 

Ekziston gjithashtu shumë pasiguri se si funksionon statusi S. Autoritetet janë përpjekur të shpërndajnë refugjatët nëpër kantone të ndryshme, por shumë nga vendet e punës janë në qytetet më të mëdha si Cyrihu dhe Gjeneva. Një punëdhënës tha se do të ishte e dobishme të dihej nëse kandidatët janë tashmë në Zvicër apo jo kur aplikojnë.

Oksana*, 36: ‘Nëse nuk do të më punësosh, atëherë më thuaj.’

Megjithëse kompanitë ndjejnë një ndjenjë solidariteti për të mbështetur ukrainasit, në mënyrë anekdotike, ato gjithashtu kanë rezerva për punësimin në bazë të kombësisë dhe janë të vetëdijshme se refugjatëve të tjerë nuk u janë dhënë të njëjtat mundësi.

Ndonjëherë pritjet gjithashtu nuk përputhen. Siç raportoi Tages-Anzeiger disa javë më parë, shumë refugjatë duan të punojnë me kohë të plotë por shumë oferta pune janë me kohë të pjesshme. Zvicra ka pjesën e dytë më të madhe të grave në Evropë që punojnë me kohë të pjesshme pas Holandës.

Gjetja e rrugës së duhur

Nadych-Petrenko siguron megjithatë se perspektivat e punës do të përmirësohen me kalimin e kohës dhe rezervat e punëdhënësve nuk duhet t’i pengojnë ukrainasit të përpiqen. Por ajo thotë se, ashtu si Olga, ata duhet të përdorin kanale jotradicionale për të siguruar punën.

“Nëse ukrainasit thjesht dërgojnë CV-në e tyre, me shumë mundësi nuk do të kenë sukses. Ka kaq shumë kandidatë të mirë. Ajo që është e ndryshme për ta, është rrjeti i tyre. Është fuqia e tyre”, tha Nadych-Petrenko. Njerëzit përreth tyre, përfshirë ata që ofrojnë për të pritur refugjatë janë “dera e hyrjes në treg”.

Disa ukrainas të kontaktuar nga SWI thanë se kanë mbetur të impresionuar nga mënyra se si njerëzit janë të gatshëm të krijojnë lidhje për ta, veçanërisht në rrjetet e grave. “Kjo ekziston në Ukrainë, por ne shpesh e shohim njëri-tjetrin si konkurrentë,” tha Inna, e cila drejtonte biznesin e saj të tregtisë elektronike në Ukrainë. “Këtu në Zvicër, njerëzit ndajnë përvojën, mendimet, idetë e tyre. Ju mund të jeni konkurrentë, por këtu jeni së pari kolegë. Ky është një ndryshim i madh.”

Nadych-Petrenko shton se është e rëndësishme të jesh fleksibël dhe të mendosh për përfitimet afatgjata të punës ose përvojës së trajnimit në Zvicër. Ajo po i këshillon dentistët, për shembull, të kalojnë kohë duke punuar si asistente në një zyrë dentare për të ndërtuar aftësitë e tyre që mund t’i kthejnë në praktikën e tyre në Ukrainë.

Iryna, 24: ‘Puna ime vazhdon kudo që të jem. Unë jam shumë me fat.’

Shumë ukrainas shohin gjithashtu një mundësi për të filluar biznesin e tyre. Njerëzit e kontaktuar nga SWI thanë se biseda të ndryshme në Telegram po i ndihmojnë sipërmarrësit të shkëmbejnë ide se si të ofrojnë shërbimet e tyre në IT, bukuri, dizajn dhe pastrim.

Punëdhënësit në Zvicër gjithashtu duhet të jenë fleksibël, tha Perret-Huwiler. JobCloud ka krijuar një hashtag #Jobs4Ukrainians në jobs.ch për të mundësuar kompanitë të specifikojnë punët që mund të jenë të përshtatshme për ukrainasit. “Kompanitë duhet të specifikojnë nëse nevojiten aftësi të gjuhës gjermane ose nëse njohuria e mirë e gjuhës angleze mund të mjaftojë për të mos dekurajuar kandidatët që të aplikojnë.”

Kompania e teknologjisë Scandit njoftoi se po ndjek me shpejtësi kandidatët e përshtatshëm nga Ukraina të cilët aktualisht ndodhen në Zvicër në mesin e vendeve të tjera evropiane. Ata po ofrojnë gjithashtu mbështetje financiare dhe ligjore, duke përfshirë ndihmën për viza dhe strehim. Kompania ka marrë 272 aplikime deri më tani nga persona të zhvendosur për shkak të luftës – shumica dërrmuese për punë inxhinierike.

Kur Olga ishte në Poloni, ajo bëri një listë të të gjitha gjërave të mundshme që mund të bënte. “Unë nuk jam e mirë në mbledhjen e luleshtrydheve, por di të kujdesem për njerëzit,” tha Olga. “Kur jeta juaj ndryshon kaq shpejt, ju jeni të hapur për shumë mundësi.”

Marketing