Duke pasur parasysh se Zvicra nuk ka luftuar në asnjë luftë që nga mesi i shekullit të 19-të, pyetja se pse vendi neutral ka nevojë për një ushtri aktive është legjitime, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albora.ch.

Marketing

Konflikti i fundit i armatosur në të cilin u përfshi Zvicra ishte një luftë e shkurtër civile në 1847.

Që atëherë, ndërsa trupat zvicerane ishin të mobilizuara – dhe të gatshme për të luftuar – në të dyja Luftërat Botërore, ata nuk u angazhuan në asnjë luftim (megjithëse ushtria bëri, të paktën tre herë, “pushtonte” Lihtenshtajnin).

Megjithatë, pavarësisht traditës së saj të gjatë të neutralitetit dhe mospërfshirjes në luftëra, çdo zvicerani kërkohet të shërbejë në ushtri nga mosha 18 deri në 30 vjeç.

Këtu përfshihen edhe qytetarët e natyralizuar.

Zviceranët e marrin shumë seriozisht këtë detyrim, duke e konsideruar si detyrë të tyre patriotike dhe qytetare.

Për fat të mirë, forcat e armatosura të Zvicrës nuk janë testuar kurrë në betejë.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, vendi ishte gati për luftim, me çdo ushtar të armatosur dhe në gjendje të luftonte në rrugën e tij drejt pikës së mbledhjes së regjimentit të tij në një moment.

Gjithashtu, ushtria raportohet se kapi të gjitha tunelet, urat dhe viaduktet dhe ishte gati të shpërthente eksplozivët nëse Gjermania guxonte të pushtonte.

Pra, a i shërben ushtria ndonjë qëllimi real?

Zviceranët i referohen markës së tyre të sovranitetit si “neutralitet i armatosur”, që do të thotë se ndërsa ushtria e tyre nuk mund të luftojë në luftëra jashtë territorit të tyre, ajo duhet të mbrojë vendin kundër agresionit brenda kufijve të vet.

Prandaj, qëllimi i ushtrisë në këmbë është të sigurojë sigurinë e brendshme – por jo vetëm. Siç ka treguar historia e fundit, roli i ushtrisë nuk është thjesht ushtarak, por mund të shtrihet edhe në sferën civile.

Gjatë kulmit të pandemisë Covid në 2020 dhe 2021, ushtria u vendos për të mbështetur sistemin e kujdesit shëndetësor duke ngritur logjistikën, furnizimin me materiale mjekësore, transportimin e pacientëve dhe në role të tjera.

Sipas Ministrisë së Mbrojtjes, një nga misionet bazë të forcave të armatosura zvicerane “është të mbështesë autoritetet civile, kur burimet e tyre nuk janë më të mjaftueshme”.

Përveç ndihmës me krizat shëndetësore, siç ishte rasti me Covid-in, gjithashtu ushtria mund të vendoset për të “mbajtur kërcënimet e rënda”, si dhe “për të zotëruar situata të tjera të jashtëzakonshme, veçanërisht në rast fatkeqësish”.

Dhe ndërsa trupat zvicerane nuk mund të qarkullojnë duke pushtuar vende të tjera, ato mund të përfshihen në përpjekjet e ndihmës ndaj fatkeqësive jashtë vendit.

“Objektivi i mbështetjes së ndihmës humanitare është kryesisht të shpëtojë jetë dhe të sigurojë mbijetesën e njerëzve në rrezik, dhe mund të përfshijë rindërtimin e infrastrukturës jetike”, tha Ministria e Mbrojtjes.

A mund ta mbrojë ushtria vendin nga pushtimi?

Kjo është thjesht teorike, natyrisht, pasi Zvicra nuk ka një përvojë të tillë paraprake. Vendi as nuk u kundërpërgjigj kur Napoleoni erdhi për të thirrur në 1798.

Nuk ka asnjë mënyrë për të ditur me siguri nëse pajisjet aktuale dhe 147,510 trupat (përfshirë 102,715 ushtarë të gradës dhe dosjes) mund ta mbrojnë Zvicrën nga sulmi.

Megjithatë, çështja e aftësive mbrojtëse të vendit është e vlefshme mes tensioneve në rritje në të gjithë Evropën.

Është edhe më e rëndësishme pasi në vitin 2010, Zvicra hoqi një pjesë të madhe të pajisjeve të saj ushtarake kur zvogëloi në mënyrë dramatike forcat e armatosura, së bashku me shpenzimet ushtarake – një trend që kishte vazhduar në vitet në vijim.

Edhe shtëpitë private me strehimore të detyrueshme për t’u përdorur në rast sulmi u hoqën gradualisht në favor të objekteve komunale.

Nuk është për t’u habitur që një numër deputetësh kanë bërë thirrje për përgatitje më të mirë, duke përfshirë ri-pajisjen e trupave tokësore dhe rinovimin e forcave ajrore – kjo e fundit është bërë me blerjen e 36 avionëve luftarakë F-35A nga SHBA-ja në zëvendësojë flotën aktuale të vjetër të vendit.

Marketing