Zyrtarët e zgjedhur kanë kërkuar nga qeveria zvicerane të ndjekë shembullin e Gjermanisë në dhënien e biletave të transportit me kosto të ulët. Por autoritetet këmbëngulin se kjo nuk do të ndodhë dhe janë përpjekur të shpjegojnë pse është ide e keqe.

Marketing

Në Gjermani, bileta prej 9 € është një kartë udhëtimi mujore mbarëkombëtare, e cila u lejon udhëtarëve të përdorin të gjitha mjetet e transportit publik lokal për vetëm 9 € në muaj. Është në dispozicion për t’u përdorur për qershor, korrik dhe gusht.

Qeveria e koalicionit e solli këtë masë si pjesë e një pakete lehtësimi që synon të ndihmojë në lehtësimin e krizës së kostos së jetesës.

Deputeti zviceran Matthias Aebischer dhe disa kolegë të tij nga Partia Socialdemokrate e kanë gjetur këtë ide “të shkëlqyer” dhe i kanë bërë thirrje qeverisë të miratojë një masë të ngjashme, duke futur bileta me çmime ekuivalente, 10 franga, “për të inkurajuar njerëzit të kalojnë në publik. transport”, veçanërisht në funksion të rritjes së çmimit të benzinës.

Megjithatë, qeveria nuk është aq entuziaste për këtë ide.

Ministrja e Transportit Simonetta Sommaruga i ka thënë Këshillit Kombëtar këtë javë se nuk ka plane të tilla në Zvicër, të paktën për momentin, duke përmendur disa arsye për hezitimin, transmeton The Local.

Kostoja

Autoritetet publike do të duhet të subvencionojnë këtë eksperiment dhe të kompensojnë mungesën shtesë, të cilën qeveria nuk dëshiron ta bëjë.

Rreziku i mbingarkesës

Edhe pa një biletë më të lirë, “transporti publik në Zvicër tashmë është i frekuentuar mirë”, tha Sommaruga .

Është e vërtetë që njerëzit në Zvicër marrin trena më shpesh sesa banorët e vendeve të tjera evropiane, sipas sondazheve ndërkombëtare .

Por me një biletë 10 franga, “rrezikoni të mbipopulloni autobusët dhe trenat”, të cilët do të nxisnin – fjalë për fjalë dhe figurativisht – “shumë klientë të kalojnë në makina”.

Në fakt, ditët e para të projektit të ri në Gjermani – i cili filloi më 1 qershor – dëshmuan pikëpamjen e Sommarugës, duke shkaktuar “bllokim trafiku, kaos dhe zemërim”, sipas raporteve të mediave.

Siç raportoi The Local Germany , «rreth 400 trena ishin të mbipopulluar çdo ditë» të fundjavës së gjatë të Rrëshajëve.

“Siç pritej, fushata prej 9 eurosh shkaktoi një nxitim të madh në trenat rajonalë, gjë që çoi në shumë më shumë raste të mbipopullimit në mbarë vendin”, tha një zyrtar hekurudhor.

“Platformat dhe trenat ishin plot në të gjithë Gjermaninë dhe në disa raste trenat e mbipopulluar duhej të pastroheshin”.

“Rreth 700 raporte për trena të mbingarkuar, çështje pasagjerësh apo ndërprerje të tjera dërgoheshin në qendrën operative në ditë”.

Kjo është skena gjermane që zviceranët duan të shmangin:

Nuk ka përfitime afatgjata

Përveç kësaj, argumentohet se shumë klientë të rinj të rekrutuar nga oferta prej 10 frangash nuk do të vazhdojnë të përdorin transportin publik kur të përfundojë projekti dhe të kthehen tarifat normale.

“Raporti kosto/përfitim nuk justifikon futjen e një bilete më të lirë në Zvicër”, përfunduan autoritetet .

Cilat janë opsionet për bileta më të lira në Hekurudhat Federale të Zvicrës (SBB)?

Trenat zviceranë janë ndër më të shtrenjtët në Evropë, por ndonjëherë janë në dispozicion opsione më të arsyeshme.

Bileta Supersaver

Këto tarifa mund të jenë deri në 70 për qind më të lira se ato të zakonshme, por ju duhet të planifikoni paraprakisht për t’i blerë këto bileta dhe jo në minutën e fundit.

Ato janë të disponueshme vetëm në internet – qoftë përmes shfletuesit tuaj ose aplikacionit SBB – dhe jo në makinat në platforma dhe në stacione.

Leje e pakufizuar e udhëtimit ditor

Një mënyrë tjetër për të kursyer tarifat është duke blerë një leje ditore (Spartageskarte / Carte journalière / Carta giornaliera) përmes bashkisë suaj.

Çmimet ndryshojnë, por në përgjithësi janë rreth 45 franga. Leja do t’ju japë udhëtim të pakufizuar në të gjitha format e transportit publik në të gjithë Zvicrën për 24 orë.

Pretendoni të udhëtoni ndërkombëtarisht

Është një fakt i njohur se blerja e mallrave të njëjta ose të ngjashme jashtë vendit ka të ngjarë të kushtojë më pak se blerja e tyre në Zvicër.

E njëjta gjë vlen edhe për biletat për trenat zviceranë.

Siç raportoi Blick-u , “njerëzit që rezervojnë udhëtimet e tyre me tren në Zvicër në Deutsche Bahn ose në faqen e internetit të SNCF [francez], mund të kursejnë deri në 10 për qind”.

Për shembull, një biletë e plotë, me një drejtim nga Lozanë për në Gjenevë, e blerë nga faqja e internetit e SNCF kushton 2.55 franga më pak se kur blihet nga faqja e Hekurudhave Federale Zvicerane (SBB), tha Blick-u.

Foto: Pixabay / Ilustrim

Marketing