Zviceranëve u pëlqen të votojnë për çdo gjë dhe gjithçka. Kjo është ndoshta arsyeja pse është kaq e çuditshme që votimi nëse do të bëhet falas transporti publik është i ndaluar në disa kantone, por i ligjshëm në të tjera.

Marketing

Kantonet e Cyrihut, Bernës dhe Friburgut kanë deklaruar shprehimisht se votimi për ta bërë transportin publik falas është i paligjshëm sipas kushtetutës zvicerane.

Vaud nga ana tjetër kohët e fundit ka deklaruar se një votim i tillë është i vlefshëm, me një referendum të ardhshëm që do të mbahet për këtë çështje.Neuchâtel gjithashtu deklaroi se një votim i tillë ishte i vlefshëm, transmeton albora.ch.

Kur avokatët e transportit publik falas u përpoqën të nxisnin një referendum në kantonet e Cyrihut, Bernës dhe Friburgut, autoritetet kantonale arritën të gjitha në të njëjtin përfundim: se një votim i tillë ishte i paligjshëm.

Sipas kushtetutës zvicerane, përdoruesit e transportit publik duhet të përballojnë kostot “në një masë të arsyeshme”.

Të tjerë, argumentojnë se ndërsa disa udhëtime falas janë të justifikuara, për shembull për fëmijët nën gjashtë vjeç ose për turistët siç është rasti në qytetin e Bazelit bërja e tij plotësisht falas do të ishte jokushtetuese./albora.ch/

Marketing