Me hyrjen e Finlandës në NATO, bilanci i sigurisë në gadishullin rus Kola po shembet plotësisht

Marketing

Zemërimi i Rusisë ndaj njoftimit të Finlandës për anëtarësimin në NATO ka arsye strategjike mjaft të prekshme. Natyrisht, ato nuk justifikojnë veprimet e Vladimir Putin , i cili radikalizoi marrëdhëniet me shtetet neutrale në fqinjësinë e tij me agresion kundër Ukrainës, por zbulojnë politikën brutale të presidentit rus si edhe më budallaqe dhe fatale për interesat afatgjata të Federata Ruse .

Konsulenti finlandez, eksperti i komunikimit dhe eksperti i marketingut Tomi Ahonen paraqiti një analizë mjaft të argumentuar në profilin e tij në Twitter se pse Moska ka kaq frikë nga Finlanda në NATO. Përgjigja qëndron në Gadishullin Kola në veriperëndim të Rusisë, i cili është pothuajse tërësisht brenda Rrethit Arktik.

Pjesa perëndimore e Gadishullit Kola është një nga thesaret më të dendura të armëve bërthamore në planet: flota ruse e Arktikut në portin e Murmansk ka bazat e veta bërthamore të akullthyesve, por ka edhe shumë baza të nëndetëseve bërthamore të armatosura me koka luftarake ndërkontinentale, të cilat fjalë për fjalë mund të arrijnë në anën tjetër. Përveç kësaj, ekziston një rrjet i dendur i bazave ajrore ushtarake ruse në gadishull, me bombardues bërthamorë strategjikë me rreze të gjatë si Tupolev Tu 160, Tu 122N dhe Tu 95.

Gadishulli ka gjithashtu asete të tjera ushtarake dhe një ushtri të stacionuar masivisht që ruan pasurinë e madhe minerale të gadishullit, nga minierat e nikelit dhe bakrit deri te hidrocentralet dhe industria e peshkimit.

Problemi i Rusisë, megjithatë, është në lidhjen e dobët të gjithë kësaj zone jashtëzakonisht të rëndësishme me pjesën tjetër të vendit: i gjithë gadishulli Kola është i bashkuar me atdheun vetëm me një rrugë dhe një hekurudhë. Nga Murmansk deri në degën mbi Shën Petersburg, ka një rrugë 700 kilometra të gjatë që ishte mjaft e sigurt në rrethanat aktuale gjeopolitike. Forcat e NATO-s mund ta kërcënonin potencialisht vetëm nga veriu, nga Norvegjia, por ky pozicion fillestar nuk ishte shumë premtues për shkak të gjerësisë së kufirit hyrës më pak se 30 kilometra.

Sipas kësaj zone, Rusia prej kohësh ka vendosur dy divizione të ushtrisë së saj tokësore për të ruajtur krahun e saj verior. Pesëdhjetë mijë njerëz nën armë e siguruan NATO-n se nuk do të ishte aq e lehtë.

Me hyrjen e Finlandës në NATO, bilanci i sigurisë së gadishullit rus Kola po shembet plotësisht dhe i gjithë ky territor përgjatë kufirit finlandez bëhet praktikisht i pamundur për t’u mbrojtur. Nesër, forcat e Aleancës së Atlantikut të Veriut nga Finlanda mund të presin rrugën ruse për në Murmansk në të paktën njëqind vende dhe do të ishte shumë e vështirë për ta siguruar atë me më shumë se një milion ushtarë.

NATO nuk duhet të përdorë fare forcat e saj më të mëdha: një grup i vogël taktik sabotues në këtë zonë jashtëzakonisht të pyllëzuar mund të presë në mënyrë rutinore infrastrukturën hekurudhore, rrugore, të komunikimit dhe të energjisë elektrike dhe të zhduket pa lënë gjurmë midis pishave dhe do të gjendet potenciali më i madh ushtarak dhe bërthamor i Rusisë. logjistikisht, i shkëputur nga pjesa tjetër e vendit.

Nga një dëshpërim (ukrainas), Putini po zhytet ngadalë në një dëshpërim edhe më të thellë, finlandez. Bartësve të tij të frikës, të cilët, në mungesë të argumenteve të tjera, paralajmërojnë me këmbëngulje se ai nuk duhet të provokohet më tej, ne u rekomandojmë një diskutim kauzal të doktrinës së vjetër të pulës dhe vezës dhe të kthimit paqësor dhe krejtësisht luftarak. fqinjët në luftëtarë nga telashet.

Foto: Twitter, Wikipedia

Marketing