Megjithatë, vetëm rritja e pavarësisë ekonomike nuk është e vetmja arsye pse gratë kanë pasur më shumë gjasa të marrin të parat iniciativën për divorc, në krahasim me burrat e tyre.

Marketing

Megjithatë, përqindja e grave që iniciojnë divorcet ka vazhduar të rritet dhe arsyet janë të shumta.

Për shumë gra, pritshmëritë që kanë kur martohen mund të mos përputhen me realitetin. Ekspertët thonë se ato shpesh kanë një pritshmëri më të madhe se si një partner do t’i plotësojë nevojat e tyre emocionale sesa burrat, gjë që mund të çojë në zhgënjim pas martesës.

Gratë gjithashtu priren të marrin më pak përfitime emocionale nga martesa, gjë që mund ta bëjë jetën beqare të duket më tërheqëse. Ndërsa burrat e martuar marrin përfitime të shumta – duke përfshirë të jetuarit më gjatë dhe duke fituar më shumë para – gratë zakonisht nuk përfitojnë në të njëjtën mënyrë nga marrëdhëniet e tyre. Në vend të kësaj, ato mbajnë peshën kryesore të punëve shtëpiake dhe të rritjes së fëmijëve.

Gratë gjithashtu priren të kenë më shumë miq të ngushtë se burrat (në fakt, në SHBA, 15% e burrave thonë se nuk kanë fare miqësi të ngushta), që do të thotë se ato kanë një sistem më të mirë mbështetjeje si për të diskutuar çdo çështje martesore, ashtu edhe për të lehtësuar kalimin në status beqare. Është gjithashtu e mundur që këto miqësi e bëjnë divorcin të duket si një opsion më i besueshëm – hulumtimi sugjeron se nëse një mik i ngushtë divorcohet, shanset e vetë njerëzve për t’u divorcuar rriten me 75%.

Shtojini këtë faktit që gratë marrin kujdestarinë kryesore të fëmijëve në shumicën dërrmuese të rasteve të divorcit, kështu që gratë mund të ndjejnë se kanë më pak për të humbur kur bëjnë kërkesë për divorc në krahasim me burrat.

Divorcet priren të jenë komplekse dhe të nuancuara. Në disa raste, kërkesa për divorc është një vendim i mundimshëm i bazuar në vite pakënaqësie. Për të tjerët është më shumë një veprim praktik, bazuar në nevojën për të arritur një zgjidhje financiare. Megjithatë, ajo që është e qartë është se disa faktorë – fuqia e përmirësuar e fitimit të grave, nevojat emocionale të mospërputhshme të burrave dhe grave brenda martesës dhe pabarazitë e vazhdueshme në punën shtëpiake – nënkuptojnë se divorci ka të ngjarë të mbetet thellësisht gjinor.

Marketing