Vlera e eksporteve zvicerane të orëve është rritur ndjeshëm që nga fillimi i vitit, e nxitur nga kërkesa për orë të nivelit të lartë. Ky interes për luksin mund të jetë një lajm i mirë për markat më prestigjioze, por sjell telashe për industrinë në tërësi.

Marketing

Industria zvicerane e prodhimit të orës po ecën pa probleme. Lufta në Ukrainë, bllokime të rrepta për Covid-19 në Kinë, inflacioni, rënia e tregjeve të aksioneve dhe kolapsi i kriptovalutave: asnjë nga këto ngjarje destabilizuese nuk ka lënë gjurmë në eksportet e orëve. Ndërmjet janarit dhe majit, vlera e tyre u rrit me pothuajse 13% krahasuar me 2021, një vit rekord për industrinë.Përmbajtja e jashtme

Ky trend po nxitet kryesisht nga niveli i lartë i tregut – orët që shiten për më shumë se 7,500 CHF (7,732 dollarë) secila. Vitin e kaluar, orët e tilla luksoze përfaqësonin tashmë gati tre të katërtat e vlerës së eksporteve të orëve zvicerane. Numri i përgjithshëm i orëve të eksportuara ka mbetur praktikisht i qëndrueshëm që nga fillimi i vitit (+2.3%), sipas të dhënave përpiluar nga Federata e Industrisë Zvicerane të Orëve (FH).

“Kjo mani për orët e nivelit të lartë është e paprecedentë,” tha Olivier Müller, një konsulent për prodhimin e orëve në LuxeConsult. Müller po fliste gjatë një tryeze të rrumbullakët mbi të ardhmen e prodhimit të orës në një ekspozitë tregtare për industritë me precizion të lartë në Gjenevë muajin e kaluar.

Spekulimet janë të shumta

Në anën e mirë, shumë të rinj po interesohen për orët luksoze “Swiss Made”, tha konsulenti.

“Nga ana tjetër, kjo ka një anë spekulative të pashëndetshme, pasi disa po blejnë ora me qëllimin e vetëm për të bërë fitime kapitale në tregun sekondar,” shtoi Müller. “Kjo krijon një zhgënjim të madh për njerëzit që duan vërtet për të blerë dhe veshur këto orë.”

Spekulimet përqendrohen kryesisht në modelet kryesore të prodhuesve të orës “Big Four”, markat e pavarura që përbëjnë më shumë se gjysmën e fitimeve të industrisë: Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet dhe Richard Mille.

“Ne kemi parë këtë lloj mani për disa modele të dorës së dytë në të kaluarën, por kjo është hera e parë që prek modelet e reja në këtë masë,” tha Romain Rea, një ekspert i orëve në shtëpinë e ankandeve të Gjenevës.

Lajmi është më pak inkurajues për prodhuesit e orëve të nivelit fillestar dhe të mesëm. Në 20 vitet e fundit, numri total i orëve të eksportuara është përgjysmuar, duke rënë nga 30 milionë në fillim të viteve 2000 në 15 milionë në 2021. Konkurrenca nga orët inteligjente dhe suksesi i markave të modës jozvicerane (Guess, Puma, Armani, etj. .) në mesin e blerësve më të rinj po rëndojnë kompanitë që prodhojnë ora të përballueshme nën etiketën “Swiss Made”.

Duke u dalluar nga turma

Megjithatë, industria e prodhimit të orës nuk mund të lulëzojë vetëm me shitjen e pjesëve luksoze, tha Müller: “Ajo ka nevojë për një bazë të fortë industriale – vëllimi është i nevojshëm për të shlyer kostot e investimit.”

Markat e orëve dhe kompanitë që kanë mjetet financiare për të forcuar modelet e tyre të prodhimit, si Rolex ose Swatch Group, kanë perspektiva të shkëlqyera. Gjatë dhjetë viteve të fundit, këto kompani kanë investuar në mjetet e tyre të brendshme të prodhimit ose kanë blerë nënkontraktorë, veçanërisht ata të specializuar në lëvizjet mekanike ose komponentët e tyre. Kjo u jep markave kontroll më të mirë mbi prodhimin.

Por mungesa e nënkontraktorëve është një problem për firmat më të vogla pasi ato luftojnë për të gjetur furnizues të pavarur.

“Fuqia e industrisë zvicerane të prodhimit të orës qëndron në numrin e zejtarëve shumë të specializuar që punojnë në këtë sektor,” tha Jean-Marc Wiederrecht, një prodhues orësh me bazë në Gjenevë. “Ne kemi nevojë për të gjithë nënkontraktorët dhe njerëzit e vetëpunësuar që ushqejnë këtë tokë pjellore. Jam i shqetësuar për dominimin pothuajse të pakundërshtueshëm të disa markave në të gjithë industrinë.”

Një industri e fortë është e mirë për të gjithë, duke përfshirë edhe orarbërësit e pavarur që prodhojnë disa dhjetëra copë në vit për amatorë të pasur, tha Svend Andersen, bashkëthemelues i akademisë së orarbërësve të pavarur ( Académie Horlogère des Créateurs Indépendants, AHCI).

“Nëse makinat fillojnë të duken gjithnjë e më shumë njësoj, një numër në rritje njerëzish do të duan të ngasin një makinë të jashtëzakonshme,” tha ai. “Është saktësisht e njëjta gjë me orët. Ne i përgjigjemi kërkesës nga koleksionistët që kërkojnë diçka që dallon nga turma.”

Pavarësisht nga të gjitha këto paralajmërime, një fjalë e fundit optimizmi erdhi nga Kari Voutilainen , një mjeshtër i njohur finlandez me qendër në kantonin Neuchâtel.

“Ka diçka magjike në orën sepse është pothuajse objekti i fundit mekanik që ne zotërojmë,” tha ai. “Gjithnjë e më shumë të rinj po interesohen për prodhimin e orës zvicerane, prandaj besoj se ka një të ardhme të ndritur.”

Marketing