Të vaksinuarit, të pavaksinuarit, foshnjat, të moshuarit: miliona njerëz u infektuan me koronavirus gjatë valës së omicron. Megjithatë, disa njerëz nuk kanë pasur kurrë një rezultat pozitiv të testit më parë. Cila mund të jetë arsyeja?

Marketing

Ndikimet vinin gjithnjë e më shpesh dhe më afër: Korona goditi miqtë, fëmijët e tyre, gjyshërit, shumicën e kolegëve të punës. Për njerëzit që janë kursyer deri më tani, infeksioni i tyre me korona në muajt e fundit shpesh është dukur vetëm çështje kohe. Megjithatë, nuk kishte asnjë infeksion të njohur, shkruan blick përcjell albora.ch.

Nëse pyet njerëzit që i përkasin grupit, do të dëgjosh një sërë supozimesh rreth shkaqeve të mundshme: A mund të bëhen më të vështira shëtitjet e rregullta të gjata në metro, sepse vazhdoni të merrni sasi të vogla të virusit? Për të parashikuar: “Kjo tezë bie në fushën e spekulimeve,” thotë virologu Essen Ulf Dittmer (44).

Asnjë përgjigje përfundimtare për koronavirusin jo ngjitës

Persona të tjerë që nuk janë infektuar deri më tani i japin vetes një certifikatë të mirë të respektimit të rregullave të Corona. Disa thjesht e konsiderojnë veten me fat sepse nuk do të ishin infektuar as nga një person kontakti pozitiv i mëvonshëm ose nga vizita në një klub. Disa dyshojnë nëse ata tashmë e kishin virusin, thjesht të pavërejtur dhe të pakonfirmuar. Për shembull, në ditët kur testet nuk ishin të disponueshme. Ose kur kishit simptoma, por analizat nuk funksionuan kurrë. Nuk mund të përjashtohet që kjo të jetë për shkak të mostrimit të gabuar ose të kohës .

Qasjet shkencore për shpjegimin e pyetjes shkojnë më thellë. Megjithatë, nuk ka një përgjigje përfundimtare që shpjegon mosinfeksionin. Përkundrazi, çelësi mund të qëndrojë në një kombinim të rrethanave të ndryshme. “Ka disa hipoteza që duken të besueshme,” thotë Leif Sander (45), i cili drejton Klinikën e Sëmundjeve Infektive në Berlin Charité.

Gjenet mund të luajnë një rol në zbulimin e infeksionit

Para së gjithash, duhet pasur parasysh se një pjesë jo e vogël e rasteve kalojnë kryesisht ose plotësisht pa u vënë re. Në një punim përmbledhës nga fundi i vitit 2021 në “Jama Open Network”, autorët përmblodhën se edhe në rastin e infeksioneve të konfirmuara me korona, rreth 40 për qind nuk kishin asnjë shenjë sëmundjeje në momentin e testimit. Baza ishin pothuajse 100 studime të ndryshme ndërkombëtare me të dhëna nga një total prej rreth 30 milionë njerëz.

Në këtë sfond, frekuenca e testit luan një rol në zbulimin e infeksioneve. Ata që testohen më rrallë kanë më shumë gjasa të humbasin një infeksion shumë të lehtë ose asimptomatik. Me testime të shpeshta, rastet e lehta kanë më shumë gjasa të zbulohen.

Përveç kësaj, gjenet gjithashtu mund të luajnë një rol. “Ka njerëz që, për shkak të karakteristikave gjenetike, është e vështirë të infektohen me malarie ose HIV, p.sh. Në një farë mase, kjo do të zbatohet edhe për Sars-CoV-2”, thotë Sander. Megjithatë, faktorët gjenetikë nuk janë kuptuar plotësisht.

Mbrojtja nga vaksinimi shpesh nënvlerësohet

Siç shpjegon Ulf Dittmer, Drejtor i Institutit të Virologjisë në Spitalin Universitar Essen, përbërja gjenetike e sistemit imunitar – të ashtuquajturat molekula HLA – luan një rol të rëndësishëm në mbrojtjen kundër Covid-19. Dhe grupet e gjakut jo vetëm që ndikuan në ashpërsinë e sëmundjes, por ndoshta edhe në transmetimin e Sars-CoV-2.

Mbrojtja nga vaksinimi ndoshta shpesh nënvlerësohet: niveli i antitrupave në gjak, të cilët mund të bëjnë që viruset e korona të padëmshme që kanë depërtuar në trup, bien në periudhën pas vaksinimit. “Megjithatë, mbrojtja mbetet e rëndësishme për muaj të tërë. Kjo gjithashtu redukton infeksionet, “thotë Sander.

Përgjigjet imune ndaj vaksinimit ndryshojnë gjithashtu nga personi në person. “Nëse përgjigja është veçanërisht e mirë, kombinimi i vaksinimit dhe një infeksioni i mëparshëm me një nga katër koronaviruset e zakonshme të ftohjes mund të luajë gjithashtu një rol,” thekson profesori Charité.

Virologu Dittmer thotë se tashmë dihet se një nënklasë e veçantë e antitrupave ofron mbrojtje veçanërisht të mirë kundër infeksionit korona. “Megjithatë, matja është e komplikuar, kështu që për momentin askush nuk do ta dijë nëse i ka këto antitrupa apo jo”.REKLAMAT

Sipas Sander, fëmijët kanë fenomenin që në përgjithësi kanë një sistem imunitar të lindur më fort të aktivizuar, si të thuash, sistemi imunitar shpeshherë aktivizohet paraprakisht. Për më tepër, ekziston efekti që njerëzit në përgjithësi janë më pak të ndjeshëm ndaj patogjenit të ardhshëm që fshihet për disa ditë menjëherë pas një infeksioni. “Një nga arsyet për këtë janë të ashtuquajturat interferone, antitrupa të veçantë në membranën mukoze, të cilat gjithashtu ulin ndjeshmërinë ndaj Sars-CoV-2 në rast kontakti në dritaren e kohës”.

“Një nuk është i sigurt për të gjitha kohërat”

Një faktor tjetër i mundshëm: Tek disa njerëz, sistemi imunitar mund ta hedhë virusin nga trupi shumë shpejt, siç thotë Sander. “Në një studim suedez, studiuesit gjetën qeliza T specifike te njerëzit që nuk u bënë pozitive pas kontaktit me anëtarët e infektuar të familjes – një shenjë se sistemi i tyre imunitar është përballur përfundimisht me Sars-CoV-2, edhe nëse një infeksion dhe gjithashtu antitrupa kundër virusi nuk ishte gjithmonë i zbulueshëm”.

Çfarë vijon? Kushdo që mendon se është kursyer deri më tani, tashmë mund ta ketë infeksionin pas vetes. Ose kanë përfituar nga disa efekte të përkohshme, faktorë gjenetikë ende të panjohur dhe rastësi. Përfundimi i Sanders: “Fakti që nuk keni pasur Corona deri më tani nuk do të thotë se jeni të sigurt për të gjitha kohërat. Mund të duket krejtësisht ndryshe me një variant të ri virusi ose në varësi të situatës.” (SDA/chs)

Marketing