Marketing

Një punonjës i qendrës kantonale të vaksinimit në Schaffhausen, rishiti çertifikatat e lëshuara në mënyrë të paligjshme, duke u bërë kështu rasti i parë i njohur i mashtrimit me certifikata të falsifikuara të coronavirusit në Zvicër.

Ai u arrestua nga autoritetet zvicerane, si dhe siç raporton Schaffhauser Nachrichten’ prokuroria publike tashmë është në ndjekje të blerësve të certifikatave të tilla, shkruan Blick – transmeton Albora.ch.

Shumica e tyre vijnë nga Cyrihu dhe Schaffhausen si dhe nga kantonet e Zvicrës lindore.

Zyra e prokurorit publik në Schaffhausen supozon se ka disa qindra certifikata të falsifikuara. Çmimi për certifikatat nuk ishte i njëjtë në të gjitha rastet. Blerësit thuhet se kanë paguar nga 400 deri në 600 franga për certifikatë, në varësisht nëse ka pasur një ndërmjetës.

Kushdo që ka blerë një certifikatë të tillë tani kërcënohet me gjobë. Sipas zyrës së prokurorit publik, klienti i cili nuk ka qenë kurrë fajtor për një vepër penale zakonisht mbahet përgjegjës me urdhër penal.

Sipas zyrës së prokurorit publik të Schaffhausen, lëshuesi i certifikatave ishte në paraburgim deri pak para Krishtlindjeve dhe e kishte rrëfyer në parim. Po ashtu, në këtë kuadër janë arrestuar edhe pesë persona të tjerë – thuhet se kanë ndërmjetësuar certifikatat e falsifikuara. Që atëherë ata janë liruar nga paraburgimi.

Aktualisht është e paqartë se kur do të ngrihet akuza. Siç tha prokurori për gazetën, hetimet janë ende në vijim. “Janë të shtrenjta”, thonë ata.

Raste të ngjashme kanë ndodhur edhe në kantone të tjera. Vetëm në St. Gallen, autoritetet e zbatimit të ligjit janë në dijeni të mbi 9,000 certifikatave të koronës të lëshuara në mënyrë të paligjshme ku janë arrestuar dhjetë falsifikatorë të dyshuar.

Ndërsa në kantonin Neuchâtel, u arrestuan dy ish-punonjës administrativë të qendrës kantonale të vaksinimit. Ata thuhet gjithashtu se kanë lëshuar certifikata korona për të njohurit e pavaksinuar./albora.ch/

Marketing