“Është e pabesueshme që administrata amerikane, përmes diplomacisë lokale, të mbështesë projektin Kremlian-mafioz të Ballkanit të Hapur. Ballkani i Hapur është mu heqje dorë nga integrimi evropian”

Marketing

Nikola Samarxhiq / gradski.me

Dy dekada më parë, termi BRIC filloi të përdoret për ekonomitë e reja me rritje të shpejtë të Brazilit, Rusisë, Indisë dhe Kinës, të cilat mendohej se do të bëheshin homologe politike të pjesës demokratike të botës. Sjellja e Kinës në pandemi, sulmet ndaj institucioneve dhe lirive në Hong Kong, presioni ndaj Tajvanit dhe agresioni i Rusisë kundër Ukrainës, përvojat në politikë, siguri dhe shëndet publik kanë treguar se Kina dhe Rusia nuk janë partnerë të besueshëm, nuk respektojnë normat dhe zakonet demokratike. dhe të bëhet një rrezik për mbijetesën e njerëzimit. Rendi global është në proces të zhdukjes.

Ndikimet malinje të Rusisë dhe Kinës ndihen veçanërisht në pjesën tjetër të paintegruar të Evropës Juglindore, ish-Jugosllavinë pa Slloveninë dhe Kroacinë, me Shqipërinë. Rusia ruan gjendjen e konflikteve të ngrira, inkurajon konflikte të reja kombëtare dhe fetare, shkakton ankth dhe pasiguri dhe nuk është dorëzuar pas agresionit ndaj Ukrainës. Kina inkurajon korrupsionin dhe ekstremizmin politik. Kriza botërore ka veçori shqetësuese shtesë nga pikëpamja lokale. E ardhmja është e paqartë, pavarësisht unitetit aktual të botës perëndimore, e cila nuk ka pse të mbetet një angazhim i përhershëm, përballë të gjitha sfidave dhe tundimeve. Diplomacitë perëndimore në rajon janë të plogësht, ende të privuara nga vizionet dhe mjetet për zbatimin e tyre, strukturat diplomatike janë pjesërisht të korruptuara dhe nën ndikimin e inercisë së epokës populiste të Donald Trumpit dhe Angela Merkelit. Asnjë çështje e rëndësishme nuk është hapur në baza të reja, statusi i Kosovës, uniteti dhe funksionaliteti i BeH-së, karakteri i regjimit në Serbi dhe sfidat e sigurisë, duke minuar pavarësinë e Malit të Zi. Për më tepër, logjika e presioneve strategjike nga Rusia dhe Kina, të cilat u përshkallëzuan me agresion ndaj Ukrainës dhe kërcënime ndaj Tajvanit, po transferohet në rajon. Është e pabesueshme, si në kontekstin global ashtu edhe në atë rajonal, që Vuçiq, Rama dhe Abazovic janë ende bashkëbisedues legjitimë të Perëndimit.

Është e pabesueshme që administrata amerikane, përmes diplomacisë lokale, të mbështesë projektin Kremlian-mafioz të Ballkanit të Hapur. Ballkani i Hapur është mu heqje dorë nga integrimi evropian. Lodhja nga zgjerimi evropian është konfirmim, pikërisht për Putinin dhe të gjithë partnerët e tij, se BE-ja ka mbetur pa forcat tërheqëse, se është e pamatur dhe joefikase, në thelb jo unike dhe se ka alternativa ndaj projektit evropian. Çdo dobësi e Perëndimit shumëfishohet me fuqinë e ndikimit malinj të Rusisë, në çdo kryqëzim të dobësive të institucioneve evropiane dhe autoritetit politik.

Nuk mjafton të vendosësh unitetin evropian vetëm në lidhje me agresionin e Rusisë kundër Ukrainës. Balltiku dhe Evropa Juglindore janë dy pika strategjike ku Putini do të vazhdojë të ndjekë synimet e tij. Ndërsa Balltiku është i integruar, Suedia dhe Finlanda i bashkohen NATO-s, Putini do të shkatërrojë të njëjtin unitet evropian duke ndaluar integrimin evropian të Ballkanit Perëndimor. Mali i Zi, i cili është anëtar i NATO-s, nuk është në gjendje të rishikojë të gjitha incidentet e sigurisë të qeverisë së Krivokapiqit, dhe incidentet çuan në tërheqjen nga anëtarësimi në NATO dhe pushtimin e bastioneve të reja të ndikimit të shërbimeve serbe, përfshirë Kishën Ortodokse Serbe.

Ka të ngjarë që uniteti evropian do të forcohet me kalimin e kohës, ndërsa agresioni rus në Ukrainë merr tipare gjithnjë e më të dukshme gjenocidale. Pushtimi nga Rusia i brigjeve të Ukrainës Azov dhe Detit të Zi po bëhet një sfidë e re për Mesdheun lindor dhe Lindjen e Mesme. Por ata justifikojnë frikën e çdo forme të dominimit të ri republikan në qeverinë federale të SHBA. Fjalimi publik i Biden në Poloni, kur ai ishte shumë i sinqertë, ose shprehu gatishmërinë për të mbrojtur Tajvanin, janë gjithashtu mesazhe që bëjnë thirrje për unitet evropian, megjithëse ndoshta tepër personal, dhe sistemin evropian të bazuar në institucione komplekse dhe mbrojtjen e lirive dhe jo lidership të personalizuar. . Biden i dërgoi një mesazh lidershipit evropian që të mbetet pas emocioneve dhe ngjarjeve. Nëse Shtetet e Bashkuara i kthehen çdo forme izolacionizmi, Uniteti europian do të jetë sërish një tundim që nuk premton, për sa i përket kohëzgjatjes dhe efikasitetit. Për momentin, mbështetja për marrëdhëniet me Rusinë dhe Kinën gëzon mbështetjen e të dyja palëve në Kongres. Sulmi i Rusisë ndaj Ukrainës ka shumë të ngjarë të vonojë sulmin e Kinës ndaj Tajvanit, gjë që sigurisht do të rëndonte më tej forcat amerikane dhe britanike përballë nevojës për të mbrojtur Tajvanin, nëse Hong Kongu tashmë është lënë në fatin e tij të trishtuar.

Bota është e ndarë qartë në kampe demokratike dhe autoritare. Pritjet në Perëndim janë optimiste se Kina do të distancohet nga Rusia, kryesisht për shkak të separatizmit që Rusia inkurajon dhe arrin në fqinjësinë e saj. Kina ka më shumë gjasa të mbetet e fortë ideologjikisht, pasi është duke ngacmuar Shangain dhe Pekinin duke zbatuar doktrinën e zero kovid, ajo në fakt po praktikon vizionet e saj për komunitetin e kampit dhe të gjitha regjimet totalitare përpiqen për një kulm të tillë. Aq më tepër, uniteti evropian do të jetë gjithnjë e më i çmuar dhe çdo largim nga radhët e forcave të mobilizuara që mbrojnë Evropën, jo vetëm Ukrainën, do të bëhet më pak e pranueshme. Qoftë Gjermania, Hungaria apo Serbia, perceptimet e sigurisë, të cilat ndryshojnë me kalimin e orëve, jo muajve dhe ditëve, do të tregojnë gjithnjë e më pak durim dhe mirëkuptim për ndonjë arsye të veçantë apo të kujtdo.

Të gjitha kompromiset e vlerave dhe kulturore të ndërtuara në qeverinë aktuale malazeze po bëhen absurde dhe të panevojshme, pasi roli i Malit të Zi është i ndjeshëm si për të kaluarën ashtu edhe për të ardhmen. Mali i Zi mori një rol të matur, por të suksesshëm në mbështetjen e përmbysjes së regjimit të Millosheviçit në fund të viteve 1990, duke mbrojtur liritë, sovranitetin, dinjitetin dhe sensin e përbashkët. Një rol i ngjashëm, në lidhje me rolin e Vuçiqit dhe ndaj tij, u imponua pasi ndarjet globale reflektohen në të njëjtën linjë dallimesh që ndanë Jugosllavinë. Rruga e mesme që zgjodhi Jugosllavia ishte e dëmshme sepse Jugosllavia mbeti e paintegruar në tregun evropian dhe në kontekstin e përgjithshëm politik dhe kulturor të ekonomisë së përbashkët. Dhe kjo është arsyeja pse ajo u shpërbë në dhunë në vend të mirëkuptimit dhe marrëveshjes së ndërsjellë.

Duke vonuar anëtarësimin në sanksionet e BE-së kundër Rusisë, ai merr një pozicion politik që është eksplicit, i guximshëm dhe moral, Vuçiç minon unitetin e BE-së dhe ushqen synimet e Putinit. Serbia zyrtare dhe shumicë nuk duan të anëtarësohen në BE dhe NATO, ata e urrejnë dhe përçmojnë qytetërimin perëndimor, liritë, individualizmin, kreativitetin dhe të drejtat e barabarta për të gjithë. Vuçiq e krijoi atë mazhorancë, nuk është kusht i përhershëm, edhe pse është afër mentalitetit të humbësve që imponojnë elitat e veta. Prandaj duhet mposhtur çdo politikë e Vuçiqit që të mposhtet Putini, pa të tjerët. Vuçiqin e ka të qartë se një vendim i tillë do të ndodhë, por ai kurrë nuk ka mundur të emancipojë veten nga familja, të cilën e ka futur edhe në hapësirën publike, nga mjedisi i tij natyror shoqëror, nga vetja. Mali i Zi nuk do ta ndihmojë Serbinë nëse kryeministri i ri vazhdon ta tërheqë atë në makthin e putinofilisë së Vuçiqit. korrupsioni dhe braktisja e qytetërimit. Hyrja e Malit të Zi në BE është e vetmja shtyllë e mbetur për Serbinë, e cila zgjedh Vuçiqin edhe kur lufton kundër Vuçiqit. Opozita është vetëm pasqyrimi i tij komik në pasqyrë. Të gjithë personalitetet që dominojnë hapësirën publike, nga SANU tek teatrot dhe skena, janë pushtimi tokësor i Putinit në këtë pjesë të botës.

Foto: gradski.me

Marketing