Dyshja elektronike zvicerane Yello – Dieter Meier dhe Boris Blank – do të marrin Grand Prix Music 2022, të paraqitur nga Zyra Federale e Kulturës dhe me vlerë 100,000 CHF (100,400 dollarë).

Marketing

Grupi pionier, më i njohur për hitin e tyre të vitit 1985 Oh Yeah (i cili u shfaq në filmin e Ferris Buellerit Day Off dhe reklama të shumta) ose The Race i 1988-ës , është “dalluar për origjinalitetin, ndikimin dhe ndikimin vendimtar në muzikën elektronike”, tha zyra e kulturës të enjten.

Yello u themelua si treshe në Cyrih në fund të viteve 1970, por anëtari themelues Carlos Peron u largua në 1983. Gjatë karrierës së tyre të gjatë, grupi ka prodhuar 14 albume në studio, për të cilat Boris Blank kompozoi shumicën e muzikës ndërsa Dieter Meier shkroi tekstet.

Duke përzier stilet e pop-it, kërcimit dhe avangardës, mostrat muzikore, ritmet me goditje dhe zërin e veçantë të Meier-it, Yello ka qenë jashtëzakonisht me ndikim në skenën e kërcimit dhe muzikës elektronike.

“Boris Blank dhe Dieter Meier kanë qenë në gjendje të mbajnë një prodhim të kujdesshëm dhe origjinal ndër vite, duke përfituar nga procesi i dixhitalizimit në muzikë,” tha zyra e kulturës. Albumi i tyre i fundit Point u publikua në vitin 2020, transmeton swissinfo.ch.

Çmimi do të jepet më 16 shtator në Pully, afër Lozanës. Njëmbëdhjetë muzikantë të tjerë do të marrin secili CHF 40,000 duke nderuar kontributin e tyre në skenën muzikore zvicerane.

Foto: Screenshot

Marketing