Pavarësisht nëse tashmë keni një punë në Zvicër ose jeni në proces të kërkimit të një të tillë, këto faqe interneti ofrojnë informacione dhe burime të dobishme që do t’i gjeni.

Marketing

Zvicra është padyshim një nga vendet më të mira për të punuar. Pagat e saj janë ndër më të lartat në botë , por nëse pagat kompensojnë koston e lartë të jetesës është një pyetje tjetër.

Vendi ka gjithashtu ligje të forta të punës që përfshijnë kushtet e punës, të drejtat e punonjësve, pushimin vjetor dhe pushimet e tjera, mbrojtjen nga diskriminimi dhe barazinë gjinore, midis aspekteve të tjera të punësimit.

Përveç rregullave dhe kushteve bazë të përshkruara në këtë legjislacion, shumë punonjës mbulohen edhe nga kontrata e marrëveshjes kolektive (CLA), një lloj kontrate e negociuar midis sindikatave të Zvicrës dhe punëdhënësve ose organizatave të punëdhënësve. 

Lloji i faqes së internetit që ka të ngjarë të duket i dobishëm varet nga fakti nëse jeni ende duke kërkuar për një punë në Zvicër ose e keni një të tillë.

Nëse jeni në kategorinë e mëparshme, duhet të dini se pasaporta juaj përcakton se sa e lehtë ose e vështirë mund të jetë të merrni një punëdhënës zviceran për t’ju punësuar.

Si të aplikoni për punë në Zvicër në të dyja rastet e mësipërme mund të mësoni në këtë artikull të veçantë .

Me pak fjalë, nëse jeni shtetas i Bashkimit Evropian ose shteteve të EFTA-s (Norvegjia, Islanda dhe Lihtenshtajni), gjetja e një pune këtu është më e lehtë sesa nëse jeni nga një vend tjetër (i njohur në Zvicër si ‘kombi i tretë’), shkruan The local.

Por gjërat e para së pari…

Përpara se të filloni kërkimin tuaj të punës dhe edhe nëse tashmë keni gjetur një pozicion, mësoni se çfarë thotë legjislacioni zviceran për të drejtat dhe detyrimet tuaja si punonjës.

Kjo faqe interneti qeveritare ofron një pasqyrë të mirë, në anglisht, të asaj që mund të prisni gjatë punës në Zvicër.

Për sa i përket burimeve zyrtare për punëkërkuesit, faqja e internetit e Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM) përmban informacion të detajuar se si të merrni një leje pune në Zvicër nëse jeni shtetas i BE/EFTA ose shtetas i një vendi të tretë.

Ekzistojnë gjithashtu informacione të veçanta për qytetarët e Mbretërisë së Bashkuar, të cilët dikur ishin pjesë e BE-së përpara Brexit-it, por tani konsiderohen si shtetas të vendeve të treta.

Urime, ju tashmë keni një leje pune në Zvicër

Edhe nëse tashmë keni të drejtë të punoni në Zvicër, mund të keni ende disa pyetje në lidhje me punësimin tuaj.

Kjo faqe interneti , e krijuar nga autoritetet federale, kantonale dhe komunale, është një burim i mirë për punësimin afatshkurtër ose afatgjatë, si dhe për vetëpunësimin.

Të gjitha këto faqe ofrojnë një pasqyrë të mirë të përgjithshme, por informacione më specifike do të gjeni në faqen e internetit të punësimit të kantonit në të cilin punoni.

Aty do të gjeni gjithçka që duhet të dini jo vetëm për punën në një kanton të caktuar, por edhe për të drejtat tuaja në rast se humbni punën tuaj.

Po punëtorët ndërkufitarë?

Në fund të vitit 2021, 362,000 punëtorë ndërkufitarë ishin të punësuar në Zvicër, sipas Zyrës Federale të Statistikave (FSO).

Shumica e tyre (203,689) vijnë nga Franca, të ndjekur nga punëtorët nga Italia (86,322) dhe Gjermania (63,547). Grupi më i vogël (8,489) është nga Austria.

Këta njerëz, të cilët zakonisht udhëtojnë për në dhe nga puna në baza ditore, por duhet të kthehen në vendbanimin e tyre kryesor jashtë vendit të paktën një herë në javë, duhet të marrin të ashtuquajturën leje pune G, e cila u jepet vetëm banorëve të zonave kufitare të kualifikuar. .

Rajonet kufitare janë ato në afërsi të mjaftueshme gjeografike me kufirin zviceran për të bërë të realizueshme lëvizjen e përditshme për në dhe nga puna.

Kjo faqe ka të gjithë informacionin e nevojshëm për ata që duan të bëhen punonjës ndërkufitarë, ose që janë tashmë.

Foto: Pixabay / Ilustrim

Marketing