Në fillimin e praktikës më 2 gusht, një numër pozitash mbetën të lira në të gjithë Zvicrën dhe mungesa e punëtorëve të kualifikuar po rritet, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch. Megjithatë, ka dallime të mëdha midis kantoneve.

Marketing

Më 2 gusht, nxënësit e parë filluan punën e tyre të ëndrrave. Megjithatë, siç tregon baza e të dhënave të praktikave kantonale, ka ende 12,596 vende të lira pune në të gjithë Zvicrën kur fillojnë mësimet. Siç shkruan gazeta e dielës , janë prekur veçanërisht ata sektorë që tashmë po vuajnë nga mungesa e punëtorëve të kualifikuar. Për shembull gastronomia, ndërtimi dhe kujdesi shëndetësor.

Mungesw tw stafit dhe në veçanti e të rinjve vërehet edhe në sektorin e IT-së. Vende të lira janë të shumta edhe në profesionet klasike: 590 vende praktike për nëpunës tregtarë janë ende të hapura, 378 praktika për parukierë, 178 vende të lira në industrinë e automobilave dhe gjithsej 872 vende të lira në shitje me pakicë.

Pothuajse të gjitha pozitat u plotësuan në Bernë, disa vende të lira në Cyrih

Ka dallime masive midis kantoneve: në kantonin e Cyrihut, për shembull, ka shumicën e vendeve të lira të praktikës – janë gjithsej 2271 vende të lira. Ka 1350 në kantonin e St. Gallenit dhe 992 në kantonin e Lucernit. Në kantonin e Bernës, nga ana tjetër, nuk ka pothuajse asnjë vend të lirë pune: ka vetëm 13 vende të lira në fushën e ndërtimit të pistave, polimekanikës dhe prodhimit. 

Sipas Sekretariatit Shtetëror për Arsimin, Kërkimin dhe Inovacionin, nuk janë të rralla rastet që praktikat nuk janë të zëna kur fillojnë trajnimet. Vitin e kaluar filluan trajnimin 72,700 praktikantë, por 14,500 vende mbetën vakante.

Marketing