Shkalla e vdekjeve në kryeqytetin e Kinës, Pekin, e ka tejkaluar nivelin e saj të lindjeve në vitin 2022, sipas të dhënave zyrtare, duke e çuar natyrore të popullsisë në nivelin më të ulët për herë të parë që nga viti 2003.

Marketing

Shkalla e vdekjeve në qytetin me 21.84 milionë banorë, një nga qendrat urbane më të populluara të vendit, u rrit në 5.72 vdekje për 1000 njerëz, ndërsa shkalla e lindjeve ra në 5.67 lindje për 1000 banorë.

Rënia e popullsisë së Pekinit ishte në përputhje me tendencat kombëtare, me popullsinë e Kinës që shënoi rënie vitin e kaluar për herë të parë në gjashtë dekada, e rënduar nga rritja e kostove të jetesës veçanërisht në qytetet e mëdha, të përhapura si Pekini, rritja e dobët ekonomike dhe ndryshimi i qëndrimeve ndaj rritjes së familjes.

Në fillim të dhjetorit, një heqje mbarëkombëtare e kufizimeve strikte të COVID-19 shkaktoi një valë infeksionesh dhe shkaktoi një sërë viktimash.

Kjo ishte tkurrja e parë e popullsisë të Pekinit që nga viti 2003, me rritjen natyrore të popullsisë në minus 0.05 për 1000 njerëz vitin e kaluar.

Të dhënat u bazuan në një sondazh që filloi më 1 nëntor. Shkalla e lindjeve në Kinë vitin e kaluar ishte 6.77 lindje për 1000 njerëz, më e ulëta në histori, ndërsa shkalla e vdekjeve në vend, më e larta që nga viti 1974, ishte 7.37 vdekje për 1000 njerëz.

Marketing