Sekretariati Zviceran për Çështjet Ekonomike (SECO) ka ulur parashikimin e tij të rritjes ekonomike për vitin 2022 në 2.6% për shkak të luftës në Ukrainë dhe pasigurive në Kinë.

Marketing

“Ekonomia zvicerane bëri një fillim të fortë të vitit, por perspektivat për mjedisin ndërkombëtar janë zbehur,” tha SECO. te merkuren, transmeton swissinfo.ch. “Në veçanti, ekonomia globale është në rrezik nga lufta në Ukrainë dhe zhvillimet në Kinë”.

“Lufta në Ukrainë mund të ketë një ndikim më të rëndë sesa pritej më parë”, shtoi ai.

SECO uli parashikimin e rritjes së PBB-së për këtë vit nga 2.8% (në mars) në 2.6%. Kjo ishte pjesërisht për shkak të rritjes së çmimeve të ushqimit dhe energjisë, tha ai.

Ai gjithashtu uli parashikimin e tij për rritjen e PBB-së në 2023 në 1.9% nga norma 2.0% që pritej më parë.

“Perspektiva për ekonominë ndërkombëtare është përkeqësuar. Çmimet e tregut botëror janë rritur ndjeshëm për eksportet kryesore ruse dhe ukrainase, të tilla si burimet e energjisë dhe disa produkte ushqimore dhe ushqimet e kafshëve, “tha SECO.

Presioni inflacioniste që rezulton po frenon kërkesën në partnerët kryesorë tregtarë, me efekte negative në sektorët e ekspozuar të ekonomisë zvicerane.

“Në të njëjtën kohë, masat drastike të kontrollit të pandemisë së Kinës ka të ngjarë të rëndojnë rëndë ekonominë e saj,” shtoi ai.

Foto: Pixabay

Marketing