Mbetjet hapësinore janë një rrezik real për lundrimin orbital, por ka mënyra për ta reduktuar atë, thotë një raport zviceran.

Më 15 nëntor të vitit të kaluar, rreth 480 kilometra mbi stepat e mëdha ruse, sateliti Kosmos-1408 shpërtheu në heshtje, duke u shpërbërë në një re mbeturinash të madhësive të ndryshme.

Marketing

Sot, agjencitë hapësinore dhe kompanitë e sektorit privat të lëshimit të satelitëve, si dhe bota e kërkimit janë shumë të vetëdijshme për problemin. Shkencëtarët në Institutin Federal Zviceran të Teknologjisë në Lozanë kanë punuar për të që të paktën nga viti 2012, kur filloi projekti i lidhjes ClearSpaceExternal, transmeton albora.ch.

Ky është një projekt për të zhvilluar satelitin e parë që mund të marrë në fakt mbeturinat hapësinore. Ky është qëllimi i projektit ClearSpace, i cili filloi në EPFL dhe tani është nën kujdesin e Agjencisë Evropiane të Hapësirës.

Ndërkohë, nëse dikush mendon se do të mjaftonte shpallja e një moratoriumi për të gjitha lëshimet e reja në orbitë, harron se sa varet bota jonë nga satelitët.

“Për të marrë vetëm një shembull, 26 nga 55 parametrat e përdorur për matjen e ndryshimeve klimatike mund të llogariten vetëm nga hapësira,” thotë Buchs./albora.ch/

Marketing