Vendimet e fundit të Këshillit Federal, i cili ka marrë përsipër të gjitha sanksionet e lëshuara kundër Rusisë nga Bashkimi Evropian, kanë vënë në pikëpyetje neutralitetin historik.

Por a është ende neutrale Zvicra? Pavarësisht pohimeve të prera të disa këshilltarëve federalë ditët e fundit, çështja po ngjall gjithnjë e më shumë polemika.

Presidenti zviceran Ignazio Cassis ka udhëzuar tani departamentin e tij që të hartojë një raport mbi këtë temë, i cili duhet të paraqitet deri në verë, transmeton albora.ch.

Vendimet e fundit të Këshillit Federal, i cili ka marrë përsipër të gjitha sanksionet e lëshuara ndaj Rusisë nga Bashkimi Evropian, kanë vënë në pikëpyetje neutralitetin historik. Kësaj i shtohet edhe kandidatura e diskutueshme për Këshillin e Sigurimit të OKB-së, e cila sipas UDC-së do ta minonte totalisht këtë veçori zvicerane.

Marketing

Departamenti Federal i Punëve të Jashtme do ta analizojë çështjen më në thellësi me një raport, konfirmon një zëdhënës të dielën zvicerane-gjermane.

Sanksionet e para të miratuara, të cilat ishin në një linjë me ato të BE-së, por pa i rikthyer plotësisht, kishin bërë që autoritetet e BE-së dhe SHBA-së të ngrinin hundët. Sipas tyre, neutraliteti u rrezikua dhe lëvizja e ekzekutivit zviceran u cilësua në këtë kuptim edhe në gazeta të ndryshme ndërkombëtare./albora.ch/

Marketing