Nëntë milionë njerëz së shpejti do të jetojnë në Zvicër. Kjo ka një ndikim në peizazhin, cilësinë e jetës dhe shoqërinë. Emigracioni do të jetë një çështje kyçe e fushatës, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

Marketing

Në vitin 2023, më shumë se nëntë milionë njerëz ndoshta do të jetojnë në Zvicër për herë të parë . Që nga futja e lëvizjes së lirë të njerëzve në vitin 2002, popullsia është rritur me 20 për qind ose 1.4 milionë njerëz. Në Gjermani rritja në të njëjtën periudhë ishte një për qind, në Austri nëntë dhe në Francë dhjetë për qind.

Emigracioni  ka të ngjarë të jetë një nga çështjet e mëdha përsëri në vitin zgjedhor 2023. SVP tashmë ka shpallur “iniciativën e qëndrueshmërisë”, e cila synon të parandalojë që Zvicra të ketë më shumë se dhjetë milionë banorë përpara vitit 2050. Në anën tjetër të spektrit politik, Operacioni Libero dëshiron të përfshijë të drejtën e natyralizimit në kushtetutë me një iniciativë natyralizimi.

Rritja e shpejtë ka anët pozitive: ekonomia po lulëzon , cilësia e jetës është e lartë dhe Zvicra është një vend tërheqës. Por ka edhe anët e veta negative: infrastruktura është nën tendosje të madhe, hapësira e jetesës është e pakët dhe e shtrenjtë, dhe integrimi është një sfidë.

Si po e ndryshon emigracioni shoqërinë?

Pothuajse një e treta e njerëzve që jetojnë sot në Zvicër nuk kanë lindur këtu. Në shkolla të caktuara në komunitetet e aglomerateve, mbi 80 për qind e nxënësve nuk flasin gjermanisht në shtëpi, gjë që është një sfidë e madhe për shkollat. Shkalla e papunësisë në mesin e njerëzve me sfond migrimi është më shumë se dy herë më e lartë se në mesin e zviceranëve. Edhe dasmat tregojnë se sa multikulturore është Zvicra: në më pak se gjysmën e dasmave, të dy çiftet kanë pasaporta zvicerane.

Ekonomia përfiton, prosperiteti ngec

Më shumë njerëz që jetojnë në Zvicër do të thotë më shumë konsum, që i sjell përfitime ekonomisë. Rritja ekonomike në Zvicër ka qenë mbi mesataren në vitet e fundit. Por: Me më shumë njerëz, ekonomia rritet mbi mesataren, por rritja për frymë është mesatare. 300,000 vende të reja pune me kohë të plotë u krijuan midis vjeshtës 2017 dhe vjeshtës 2022, por niveli i përgjithshëm i prosperitetit pothuajse nuk është rritur.

Marketing