Vetëm këtë vit janë konfirmuar 17 raste të difterisë dhe një vdekje. Nevojitet urgjentisht vaksina përforcuese, shkruajnë mediat austriake, përcjell Albora.ch.

Marketing

Në Austri, si në të gjithë Evropën, aktualisht ka një rritje të incidencës së difterisë . Një rritje e qëndrueshme që tashmë është vërejtur vitet e fundit. Në Austri vetëm nga mesi i shtatorit të këtij viti janë konfirmuar 17 raste. Një nga këta persona ka ndërruar jetë si pasojë e sëmundjes, e cila është e njohur  në Austri

Infeksioni nëpërmjet pikave

Difteria shkaktohet nga helmet (toksina) nga shtamet që prodhojnë toksina të Corynebacterium diphtheriae. Bakteri transmetohet nëpërmjet pikave dhe kontaktit të ngushtë. Sipas OBSH-së , rreziku i përhapjes së patogjenit rritet në dhomat e mbyllura dhe të mbushura me njerëz

Kuadri klinike i difterisë mund të ndryshojë nga një infeksion lokal (hundë, fyt, difteria laringeale) në një infeksion të traktit respirator deri në forma të rënda toksike (dëmtime të muskujve të zemrës, veshkave, mëlçisë). Bakteri gjithashtu mund të shkaktojë difterinë e lëkurës dhe mukozës. Difteria e lëkurës mund të shkaktojë ulçera dhe depozitime të yndyrshme.

Vaksinimi falas për fëmijët

Për shkak se është një sëmundje potencialisht e rrezikshme, vaksinimi i difterisë është vënë në dispozicion për të gjithë fëmijët në Austri për më shumë se 20 vjet si pjesë e programit të vaksinimit falas të fëmijëve.

Të dy imunizimi bazë në foshnjëri – vaksinimi në 3, 5 dhe 11-12 Muaji i jetës – si dhe vaksinimi përforcues në vitin 7-9 të jetës ofrohet si një vaksinim i kombinuar falas.

Kur është i nevojshëm vaksinimi përforcues

Pas imunizimit bazë, vaksinat përforcuese duhet të bëhen çdo dhjetë vjet si një vaksinë e kombinuar e trefishtë ose e katërfishtë me tetanoz, kollë të mirë dhe, nëse është e nevojshme, poliomielit – çdo 5 vjet nga mosha 60 vjeçare.

Difteria ende shfaqet në pjesë të mëdha të botës. Afrika, Amerika e Jugut dhe Azia janë veçanërisht të prekura, në Evropë mbi të gjitha Shqipëria dhe disa shtete pasardhëse të ish-Bashkimit Sovjetik – 5 deri në 20 për qind e të infektuarve vdesin edhe sot.

Marketing