Britania e Madhe është përballur me një problem të ri në furnizimin me ushqime, pasi ka mungesë të vezëve.

Marketing

Sipas mediave britanike, për shkak të gripit të shpendëve dhe rritjes së kostove të prodhimit, ka pasur mungesë të vezëve.

Supermarketet tashmë janë të detyruar të racionalizojnë shitjet, e kështu me radhë.

Rrjeti i supermarketeve Tesco aktualisht lejon shitjen e deri në tre pako me vezë për klient. Vendime të ngjashme tashmë kanë marrë edhe zinxhirët “Asda” dhe “Lidl”. Zinxhiri i pijetoreve “JD Wetherspuns” njoftoi se vezët e fërguara janë fshirë nga menyja në disa degë.

“Ne kemi probleme për të siguruar furnizimin e nevojshëm për të mbuluar kërkesën në të gjitha pijet,” tha kompania.

Shoqata e Fermerëve NFU i ka kërkuar Ministrisë së Ekologjisë hetimin për problemet në zinxhirin e furnizimit.

Në fillim të tetorit, Shoqata e Prodhuesve të Vezëve (BFREPA) u detyrua të therte më shumë se 750.000 pula për të ndaluar përhapjen e grupit të shpendëve.

Nga 7 nëntori të gjitha shpendët në Britaninë e Madhe duhet të mbahen të mbyllura.

Sipas Ministrisë së Ekologjisë, janë konfirmuar mbi 200 raste të gripit të shpendëve, që është vala më e madhe në Britaninë e Madhe.

Kjo masë prek edhe gjelat e detit, gjë që do të ndikojë në tryezën tradicionale të Krishtlindjeve të britanikëve, e cila është e paimagjinueshme pa gjelin e pjekur.

Një e treta e prodhimit vjetor të gjelit të detit prej 11 milionë kafshësh u shkatërrua, raportoi gazeta “Daily Mail” në tetor.

Vitin e kaluar në Britaninë e Madhe u prodhuan 11.3 miliardë vezë dhe 1.4 miliardë u desh të importoheshin për të mbuluar kërkesën e plotë.

Marketing