Më shumë se 2,000 fëmijë dhe të rinj në Luginën Puster janë pa ekzaminues mjekësor. Ka vite që nuk ka pediatër në Val Badia. 

Marketing

“Në fakt,” thotë Maria Elisabeth Rieder, “është e mahnitshme që prindërit nuk mbrohen më dhe nuk mërziten për këtë situatë. Por të gjithë ndoshta po përpiqen të pajtohen disi, edhe nëse është e vështirë. Dhe më në fund mësohesh me të, shkruan tages zeintung, përcjell Albora.ch

Përfaqësuesja e ekipit K flet këtu për mungesën e mjekëve pediatër në Pustertal. Ka vite që ka një mungesë akute dhe situata nuk është përmirësuar fare. Kjo do të thotë: Nuk ka asnjë pediatër në Val Badia, ashtu siç nuk ka asnjë në Pustertalin e sipërm – ku spitali në San Candido kujdeset për fëmijët deri në moshën gjashtë vjeç. Ka një pediatër në rrethet shëndetësore të Olang dhe Rasun Antholz, si dhe në Tauferer Ahrntal. Katër pediatër janë vendosur në zonën ujëmbledhëse urbane të Bruneck, e cila përfshin komunat Percha, St. Lorenzen, Gais, Kiens, Terenten dhe Pfalzen. Por kjo do të thotë gjithashtu: Më shumë se 2000 fëmijë dhe të rinj mbeten pa një pediatër. Nëse është e nevojshme, mund të kontaktoni spitalin e Bruneck ose San Candido. Në praktikë, fëmijët në Pustertalin e sipërm qëndrojnë në spital për kujdes mjekësor të paktën deri në moshën 14 vjeç. Ku duhet të shkojnë? Nuk ka pediatër.

Qështja në parlamentin e shtetit

Deputeti i Lirisë Ulli Mair e ngriti këtë çështje në parlamentin e shtetit. Në kohën e pyetjes aktuale, ajo kërkoi informacione për situatën në Pustertal. Mair shpjegoi në parlamentin e shtetit se prindërit nga Lugina Puster e kanë të vështirë të gjejnë një pediatër. Prandaj duhet të shkoni gjithmonë në spital për gjëra të vogla. Nga njëra anë, kjo ka disavantazhin se fëmijët nuk kanë një mjek të cilit i besojnë – sepse ata i referohen mjekut kujdestar në spital dhe është e vështirë të vendoset një bazë besimi. Nga ana tjetër, repartet në spital kanë mungesë të personelit dhe kështu po rritet edhe puna në pediatri.

Pediatrit mungojnë kudo – këtë mund ta ndjeni në spital. Pacientët e vegjël pa mjekun e tyre vijnë në spital për kujdes. Ata pediatër që janë vendosur në territor janë kryesisht të ngopur dhe nuk mund të pranojnë pacientë të rinj. Puna po rritet, stafi po pakësohet. Në zonën e madhe të Bruneck-ut, ka përshtypjen se problemi me mungesën e mjekëve pediatër ekziston prej vitesh, por sa vjen e përkeqësohet.

Shpresa se kjo situatë mund të përmirësohet në një afat të shkurtër është duke u zhdukur. Guvernatori Arno Kompatscher iu përgjigj pyetjeve të Ulli Mair dhe shpjegoi se në të ardhmen e afërt pritet të vijë një pediatër i ri. Në të njëjtën kohë, një, nëse jo dy, pediatër do të dalin së shpejti në pension. Dhe: Në thelb, nevojiten më shumë punonjës shëndetësorë. Megjithatë, shpeshherë mjekët kalojnë nga spitali në shërbimin bazë, në mënyrë që pozitat të mbeten vakante në spital. As aty nuk plotësohen të gjitha pozicionet.

Dhe në planin afatgjatë, çfarë mund të bëni? “Puna në Tirolin e Jugut nuk është shumë tërheqëse për mjekët,” thotë Maria Elisabeth Rieder, “jeta është e shtrenjtë, pagat nuk janë veçanërisht të larta. Këtu duhet të filloni për të rikthyer mjekët e rinj në vend dhe për ta bërë punën tërheqëse.” Guvernatori Kompatscher thotë se po bëhet gjithçka për të rikthyer tirolët e jugut që kanë përfunduar studimet. Kjo mund të funksionojë në afat të mesëm. Njëri shpreson.

Ndërkohë, lëkura e shtetit shpjegon pa rrahur për shkurret, “shumë më shumë se 2000 fëmijë dhe të rinj duhet të kujdesen nga spitali apo mjekët e familjes”.

Marketing