“Si nënë jam shumë e shqetësuar”

Mësuesit do të bënin gjithçka për të plotësuar boshllëqet. “Por boshllëqet tani janë bërë aq të mëdha sa nuk mund të menaxhohet më si ekip,” thotë Rösler. 

Marketing

“Si nënë jam shumë e shqetësuar”, thotë ajo. Nëse do të merrte vesh se vajza e saj po shkonte te një mësuese pa trajnim, “atëherë nuk e di se mund të flija ende mirë”.

Mësuesit e trajnuar mirë janë veçanërisht të rëndësishëm për fëmijët që janë mjaft të dobët në shkollë. Sidomos nëse ata kanë nevoja të veçanta.

“Ky është një zhvillim alarmant!”

Rösler thekson se nuk ishin fëmijët refugjatë ukrainas që shkaktuan mungesën e mësuesve, por ata e përkeqësuan atë.

Natyrisht, nuk është rasti që ka fëmijë që nuk mund të mësohen për shkak të mungesës së mësuesve. Megjithatë, nuk mund të flitet gjithmonë për edukim, por vetëm për kujdes. 

Në kantonin e Bernës, rreth 10 për qind e mësuesve nuk kanë trajnim adekuat. “Ky është një zhvillim alarmant!”

Mungesa e mësuesve është një kërcënim për arsimin

Mësuesja më e mirë në Zvicër, Dagmar Rösler, hap konferencën për media. Mungesa e kuadrove në shkolla është flagrante dhe për këtë arsye është një temë me të cilën mësimdhënësit janë shumë të zënë këtë vit, thotë ajo. Është një kërcënim i madh për cilësinë e arsimit.

Prej disa vitesh ka pasur paralajmërime për mungesë mësuesish. “Shkollat ​​po paguajnë për atë që politika e ka lënë pas dore prej kohësh. Ju mund ta kishit forcuar profesionin shumë kohë më parë,” kritikon Rösler. Ka gjithashtu nevojë për lehtësim në kohë, veçanërisht për mësuesit e klasës, mbështetje financiare për mësuesit e rinj dhe përforcimi i atraktivitetit dhe imazhit të profesionit. 

Ka shpresë: disa kantone janë aktivizuar. Por nuk duhet të ndalet me zgjidhjet emergjente, duhen zgjidhje afatgjata. 

Ka ende 40 vende të lira në kantonin e Cyrihut dhe 223 në kantonin Aargau, 126 prej të cilave janë të përhershme. Për më tepër, shpesh ndodh që të punësohen njerëz që nuk kanë pasur ndonjë formim pedagogjik ose nuk janë trajnuar në mënyrë të përshtatshme për nivelin e tyre.

Marketing