Shoqata Zvicerane për Mjekësinë e Varësisë (SSAM) ka paralajmëruar për një mungesë të mundshme të tabletave metadon në javët e ardhshme. Prandaj ajo bëri thirrje për një import të thjeshtuar të tabletave nga jashtë.

Marketing

9,000 njerëz në Zvicër janë të prekur nga bllokimi, siç tha mjeku i varësisë Thilo Beck në një intervistë për radion zvicerane SRF të enjten. Metadoni klasifikohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) si një ilaç thelbësor për trajtimin e njerëzve me varësi ndaj opiateve si heroina. Ekzistenca e këtyre njerëzve është në pikëpyetje”, tha Beck.

Importet nga jashtë janë aktualisht shumë të shtrenjta, tha për SRF Enea Martinelli, anëtar i bordit të Shoqatës së Farmacistëve. Çdo leje kushton rreth 200 CHF dhe aplikimet mund të bëhen vetëm individualisht.

Sipas SRF, sfondi është se Agjencia Zvicerane për Produkte Terapeutike, Swissmedic, ka pezulluar licencën e funksionimit dhe të gjitha miratimet e barnave nga një prodhues i rëndësishëm për arsye sigurie.

Sipas Martinellit, përveç tabletave metadon, kompania prodhoi edhe një ilaç që përdoret për anestezi gjatë operacioneve. Qeveria federale ka gjetur një zgjidhje në këtë drejtim në Gjermani.

Alternativa e vetme me metadonin është marrja e barit në formë të lëngshme ose në formë kapsule nga farmaci të caktuara.

Albora.ch

Marketing