Sfida e parë me të cilën përballen shumë prej refugjatëve është gjuha. Njohja e kualifikimeve është një tjetër. Përveç kësaj, shumë prej tyre po zbulojnë se nuk mund të gjejnë pozicione në të njëjtin nivel me aftësitë dhe përvojën e tyre.

Marketing

Nga mesi i majit 2022, vetëm 413 persona të moshës nga 18 deri në 64 vjeç në vizat speciale S të lëshuara për refugjatët ukrainas kishin gjetur punë nga një total prej 25,483, që përfaqësojnë 1.62%. SEM thekson se ka një vonesë administrative, që do të thotë se numri i atyre që kanë gjetur punë ka të ngjarë të jetë më i lartë në realitet.

Gjuetarët ukrainas të punës janë të motivuar. Ata duket se janë shumë të motivuar të gjejnë punë dhe të mos mbështeten nga shteti, të jenë të vetë-mjaftueshëm dhe të kursejnë disa para për t’u kthyer në shtëpi për të rindërtuar Ukrainën, tha Anne Beney Confortola, një profesioniste që punon në Valais për të ndihmuar integrimin e njerëzve në fuqinë punëtore. RTS.

Gjetja e punës në Zvicër kërkon shumë kohë. Edhe ata që janë tashmë në Zvicër zakonisht kërkojnë shumë muaj përpara se të gjejnë punë. Një sondazh i bërë nga ACF Zvicër në vitin 2021 tregoi se iu deshën mesatarisht 7.04 muaj që dikush të gjente një punë të re në Zvicër.

Marketing