Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut po drejton gishtin drejt ligjit zviceran të medias. Legjislacioni aktual mbron sektorin bankar nga sinjalizuesit në sektorin bankar.

Marketing

Duke theksuar gjatë rëndësinë e lirisë së shprehjes gjatë tubimeve ndërkombëtare, Zvicrës i duhet të reagojë ndaj kritikave të raportueses speciale të Kombeve të Bashkuara për lirinë e shprehjes, Irene Khan.

Në një raport për t’u paraqitur në këshill më 24 qershor, ajo synon një ligj zviceran që penalizon gazetarët që publikojnë informacione nga sinjalizuesit në sektorin bankar.

Këshilli për të Drejtat e Njeriut është një organ ndërqeveritar në kuadër të Kombeve të Bashkuara, përgjegjës për promovimin dhe mbrojtjen e të gjitha të drejtave të njeriut. Ai mblidhet dy herë në vit në Gjenevë. Seanca në vazhdim përfundon më 8 korrik.

“Efekti i ligjit [zviceran] duket se është të pengojë gazetarinë investigative, të mbyt raportimin legjitim mbi akuzat për krime financiare dhe të qetësojë interesin e medias zvicerane,” thotë raporti, tashmë i disponueshëm në internet, shkruan swissinfo përcjellë Albora.ch.

Në mars, Khan dërgoi një letër me katër faqe Ministrit të Jashtëm zviceran Ignazio Cassis duke thënë se ndërsa ligji zviceran në përgjithësi lejonte që të bëhen përjashtime për publikimin e informacionit delikat kur është me interes publik, Ligji Federal i Bankës – i cili parashikon deri në pesë vjet burg ose gjobë deri në 250 CHF 000 ($260,000) në rast shkeljeje – nuk përfshin një përjashtim për artikujt e medias ose sinjalizuesit. Ajo theksoi interesin publik për publikimin e informacionit që lidhet me shkeljet e të drejtave të njeriut, abuzimet mjedisore, korrupsionin dhe shpërdorimin e detyrës publike.

Të dridhura ligjore

Ndezja e interesit ndërkombëtar për implikimet e ligjit ndaj gazetarëve filloi pasi u zbulua se grupi më i madh mediatik i Zvicrës, Tamedia, i cili përfshin gazeta të tilla si Tages-Anzeiger , SonntagsZeitung  dhe Tribune de Genève, refuzoi të marrë pjesë në një hetim mediatik global. bazuar në të dhënat e rrjedhura nga Credit Suisse. Raporti tregoi se si gjigandi bankar kishte mbajtur llogari me një numër individësh të korruptuar, kriminelë dhe njerëz përgjegjës për shkeljet e të drejtave të njeriut në vendet e tyre.

Mbajtësit e llogarive përfshinin një shef sigurie të Jemenit të akuzuar për torturë, burokratë venezuelas që pastronin të ardhurat publike në mes të rënies së vendit në krizë humanitare dhe një italian të akuzuar për pastrim fondesh për mafian. 

Hetimi, i udhëhequr nga gazeta gjermane Süddeutsche Zeitung dhe Projekti i Raportimit të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit, përfshiu dhjetëra botime globale të lajmeve, por jo një media të vetme zvicerane. Rreziku i padive të shtrenjta dhe një mjedis financiar gjithnjë e më i ngushtë ka lënë kohët e fundit organizatat zvicerane të lajmeve me më pak oreks për të marrë rreziqe për të raportuar. 

Ekspertët e industrisë thonë se vendimi i 24heures,  gazetës më të njohur të Tamedias në kantonin Vaud, në Zvicrën perëndimore, për të mos marrë pjesë në hetimin e Credit Suisse ishte i motivuar nga frika.

“Dërgon një sinjal të keq drejt bankave, të cilat mund të ndihen të fuqizuara nga vendimi. Do të kishte qenë interesante nëse 24heures do të kishte botuar”, thotë Etienne Coquoz, sekretar i përgjithshëm i Impressum, një shoqatë gazetarësh zvicerane.

Raphaël Mahaim, një deputet i Partisë së Gjelbër, është dakord. Për të, ligji për bankat “të jep përshtypjen se Zvicra kërkon të mbrojë bankat e saj”, tha ai për SWI swissinfo.ch.

Ligji bankar, i cili daton që nga viti 1934 dhe është rishikuar disa herë, ruan sekretin bankar të Zvicrës, i rrënjosur tashmë prej kohësh në traditë dhe në statutet kantonale.

Si seli e shumë kompanive shumëkombëshe dhe bankave të mëdha që tërheqin për një kohë të gjatë pasuri nga e gjithë bota, sektori i biznesit i Zvicrës është vënë rregullisht nën sferën e gazetarëve që kërkojnë transparencë më të madhe në zinxhirët e furnizimit dhe çdo lidhje me individë të dyshimtë.

Por pavarësisht përpjekjeve për të penalizuar sekretin bankar, përfshirë nga ish-ministrja e financave Eveline Widmer-Schlumpf, si dhe nënshkrimin e marrëveshjeve nga qeveria me Shtetet e Bashkuara dhe BE-në për të zbuluar informacionin e klientit tek autoritetet e tyre tatimore, parlamenti ka refuzuar në mënyrë të përsëritur lëvizje të tilla.

“Është shumë e rëndësishme që puna e gazetarëve investigativë që raportojnë për keqbërje – qofshin ato keqbërje shtetërore apo të sektorit privat – të mos pengohet në asnjë mënyrë”, tha një zëdhënës i Zyrës për Komisionerin e Lartë të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, duke u përgjigjur. në një pyetje të SWI swissinfo.ch në një konferencë të fundit të OKB-së rreth legjislacionit zviceran.

Një email vijues nga zyra e OKB-së theksoi se “liria e shprehjes është e sanksionuar në nenin 16 të Kushtetutës Federale të Zvicrës dhe në traktatet, duke përfshirë Paktin Ndërkombëtar për të Drejtat Civile dhe Politike (ICCPR) dhe Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut. palë në të cilën është Zvicra”.

Në vitin 2022, Zvicra ra katër vende në vendin e 14-të në renditjen globale të lirisë së shtypit nga Reporterët pa Kufij.

Deri më sot, zbatimi i Ligjit Federal për Bankat ndaj gazetarëve që raportojnë mbi aktivitetin e sinjalizimit nuk ka ndodhur.

Liri apo censurë në duart e ligjvënësve

“Le ta trajtojmë këtë çështje hap pas hapi,” tha për SWI swissinfo.ch , Jürg Lauber, ambasadori i Zvicrës në Kombet e Bashkuara në Gjenevë, përpara sesionit të 50-të të Këshillit të të Drejtave të Njeriut. “Liria e shtypit është prioritet për Zvicrën. Nëse ka një pikë dobësie [në ligj], duhet të pyesim veten nëse mund ta përmirësojmë atë. E kuptoj që procesi përkatës legjislativ tashmë ka filluar.”

Gjatë sesionit të marsit të parlamentit, Mahaim paraqiti një iniciativë për të korrigjuar nenin e Ligjit Bankar të kritikuar nga raportuesi i OKB-së dhe për të qenë në përputhje me të drejtën themelore për lirinë e shtypit.

Diskutimet parlamentare mbi nismën pritet të “ndjekin rrjedhën e tyre” brenda dhomave dhe të përfshijnë diskutimet në komision, përpara se të gjendet një kompromis, shpjegoi ai.

“Nuk është e pranueshme që Zvicra të ketë një artikull që i pengon gazetarët të bëjnë punën e tyre”, theksoi Mahaim.

Disa gazetarë kanë frikë se lufta në Ukrainë, e cila filloi vetëm disa ditë pasi u publikua Suisse Secrets, ka tërhequr vëmendjen nga thirrjet për ndryshimin e legjislacionit.

“Lufta erdhi dhe kishte histori të tjera për t’u marrë me të,” tha Coquoz.

Diskutimet parlamentare mbi nismat e Partisë së Gjelbër pritet të jenë të gjata, pas një procesi të kërkuar administrativ. Ligji mund të marrë muaj, nëse jo vite për tu ndryshuar.

Parlamentarët e krahut të djathtë kanë shprehur shqetësimin për çdo ndryshim në ligj. “Të nxjerrësh ligje me nxitim do të thotë të ndëshkosh të gjithë qendrën financiare zvicerane për veprimet e një banke të vetme, duke pasur parasysh se unë pres që të gjitha bankat të respektojnë ligjin zviceran,” tha së fundmi Olivier Feller, Partia Radikale-Liberale e qendrës së djathtë të të cilit nxiti një forcimi. të ligjit për bankat në vitin 2015.

Ndryshimet e fundit në ligjin për mediat tregojnë se Zvicra do të jetë në gjendje të anojë ekuilibrin drejt kompanive edhe më lehtë.

Një modifikim në maj i kodit të procedurës civile, i cili përfshin një dispozitë që lejon censurimin e përshpejtuar të medias, paraqet ende sfida shtesë për gazetarët zviceranë. Qëllimi i ligjit është të mbrojë individët dhe kompanitë nga akuzat në internet. Por kundërshtarët e shohin atë si një mjet për të dobësuar mediat financiarisht. Neni 266 i kodit tani lejon një gjyqtar të ndalojë publikimin e një artikulli nëse përmbajtja konsiderohet se i shkakton dëm një personi ose kompanie, një procedurë e njohur si SLAPPs (padi strategjike kundër pjesëmarrjes së publikut).

Mekanizmi është ai me të cilin gazetarët tashmë janë njohur.

François Pilet, bashkëthemelues i daljes dixhitale Gotham City , i cili është goditur me tarifa të rënda ligjore pas mbulimit të krimit të jakave të bardha, kishte frikë se kishte pak vullnet politik për të ndaluar miratimin e masave të tilla.

“Unë nuk e kuptoj nevojën sot për të krijuar rregulla që e bëjnë edhe më të vështirë për gazetarët të bëjnë punën e tyre,” tha ai. “A jetojmë në një vend të mbingarkuar me lajme të rreme? Jo, nuk mendoj kështu. Kjo do të ketë pasoja… dhe e vetmja masë paraprake që duhet të marrë media mund të jetë vendosja e mos botimit të artikujve që mund të jenë shumë të sikletshëm” për individë dhe biznese të caktuara.

Në përgjigje të modifikimit të fundit ligjor, Mahaim vazhdoi me një iniciativë tjetër në parlament duke u kërkuar ligjvënësve të marrin në konsideratë legjislacionin mbi paditë që synojnë të censurojnë ose heshtin kritikët, të ngjashëm me atë të Bashkimit Evropian. Një propozim aktual i BE-së përfshin gjoba ekonomike kundër palëve që do të përdorin mekanizmin që kërkon të parandalojë botimin e një artikulli.

Më 10 qershor, Impressum i kërkoi qeverisë dhe parlamentit të kthenin këto tendenca duke përforcuar lirinë e shtypit.

Më shumë

Marketing