Pacientët me çrregullime psikiatrike po i nënshtrohen gjithnjë e më shumë masave kufizuese në spitalet zvicerane, sipas një raporti të Tages-Anzeiger. Ekspertët dhe autoritetet gjyqësore e shohin trendin me shqetësim.

Marketing

Kryerja e pacientëve kundër vullnetit të tyre, lidhja e tyre në shtrat, izolimi i tyre në dhomë dhe administrimi i mjekimit të detyruar janë metoda që janë bërë relativisht të zakonshme në klinikat psikiatrike në Zvicër, sipas gazetës në gjuhën zvicerane-gjermane.

Përqindja e rasteve në të cilat është aplikuar të paktën një masë kufizimi arriti në 11.5% në 2021, krahasuar me 9.4% në 2019, raportoi gazeta, duke cituar një studim të Shoqatës Kombëtare për Zhvillimin e Cilësisë në Spitale dhe Klinika (ANQ). Në një krahasim ndërkombëtar, Zvicra kryeson në shtrimet e detyruara në spital.

Mundësia e fundit

Samia Hurst, një mjeke dhe etike në Spitalin Universitar të Gjenevës (HUG), beson se metoda të tilla duhet të mbeten përjashtim. Kjo sepse masat që kufizojnë lirinë e lëvizjes janë shkelje e një të drejte të rëndësishme.

“Ato mund të justifikohen vetëm si mjeti i fundit për të mbrojtur një interes kryesor, siç është mbrojtja e vetë pacientit ose e palëve të treta në rast të sjelljes së rrezikshme,” thotë ajo. “Prandaj, peshimi i rreziqeve dhe përfitimeve duhet të jetë i kujdesshëm. Rreziqet nuk janë vetëm fizike, por edhe të lidhura me identitetin: këto akte mund të përjetohen si poshtëruese ose si ndëshkim.

Profesionistët e shpjegojnë rritjen e këtyre akteve ekstreme kryesisht me mungesën e stafit të kujdesit psikiatrik.

“Zbatimi i këtyre masave në një mënyrë të sigurt kërkon mbikëqyrje. Përdorimi i tyre për shkak të mungesës së personelit është në të vërtetë shqetësues,” vëren Hurst, duke kërkuar të dhëna se si monitorohen pacientët.

Kjo temë shqetëson edhe autoritetet politike. Në mes të dhjetorit, Zyra Federale e Drejtësisë (FOJ) publikoi një raport mbi vendosjet e detyruara. Raporti rekomandoi disa sqarime, veçanërisht mbi mundësitë e një pacienti për vetëvendosje.

Më shumë

Marketing