Çiklistët dhe këmbësorët agresivë po përleshen gjithnjë e më shumë ose po luftojnë me njëri-tjetrin. Një shoqatë e sheh zgjerimin e shtigjeve të biçikletave si zgjidhjen e vetme afatgjatë. 

“Shoku i asaj që ajo përjetoi është ende i thellë,” thotë lexuesi SH. Kur 33-vjeçarja doli së fundmi me biçikletën e saj në qytetin e Cyrihut dhe makinat ishin bllokuar në rrugë, ajo vendosi të kalonte në trotuar dhe për të vazhduar atje. “E di që në fakt nuk është në rregull. Por ishte shumë e ngushtë dhe e rrezikshme për mua në rrugë”, thotë H. Një këmbësor erdhi drejt saj në trotuar – ajo donte ta shmangte. “Në momentin që kalova me makinë pranë tij, ai qëllimisht përplasi shpatullën e tij fort”, shkruan media zvicerane 20minuten përcjell Albora.ch.

Marketing

H. përmbysi biçikletën dhe ra në tokë. “Mbeta duke qarë në dysheme në tronditje të plotë. Burri që më shtyu qëndroi pranë meje dhe në mënyrë provokuese më pyeti nëse doja të thërrisja policinë”. Më pas H.-së iu desh të shkonte në urgjencën e spitalit, ku mund të përjashtoheshin dëmtime të rënda: “Jam ende plotësisht në mosbesim dhe të tronditur nga kjo ngjarje dhe agresioni i këmbësorit”, thotë H. Megjithatë, ajo nuk raportoi. atë.

Agresion kanë përjetuar edhe këmbësorët

Përvoja e H-së nuk është një rast i izoluar: Brenda një telefonate 20-minutëshe, shumë njerëz – këmbësorë, çiklistë dhe drejtues makinash – raportuan incidente të ngjashme me përdorues agresivë të rrugës. Mes tyre kishte edhe disa këmbësorë që përjetuan përplasje me çiklistë të pavëmendshëm.

“Si një këmbësore, ndodh pothuajse çdo ditë që të ngacmoheni apo edhe të goditeni nga çiklistët dhe huliganët e skuterit ,” thotë GS * (60) për shembull. burri më tha se isha një dhi plakë dhe se duhet të ikja”. Për ta, çiklistët dhe skuteristët janë një “telash i vërtetë”. Dhe CS shkruan: “Kur jam në këmbë, më përplasen rregullisht çiklistë të pavëmendshëm – por janë çiklistët ata që nuk i përkasin trotuarit.”

“Potenciali për konflikt po rritet”

Shoqatat e biçikletave dhe këmbësorëve e konfirmojnë problemin. Incidente të tilla ndodhin shpesh, thotë Res Marti, President i Pro Velo Cyrihut: “Potenciali për konflikt midis këmbësorëve dhe çiklistëve është i madh.” Sidomos në zonat e përziera, ka gjithmonë argumente apo armiqësi: “Kjo kryesisht për shkak të mungesës së infrastrukturës si shtigjet e veçanta të biçikletave”, thotë Marti. Mosmarrëveshjet dhe agresioni i ndërsjellë janë shtuar vitet e fundit: “Ka gjithnjë e më shumë njerëz që ecin ose ecin me biçikletë në trafik – kjo çon në më shumë probleme.”

reklamat

E vetmja zgjidhje afatgjatë qëndron në zgjerimin e shtigjeve të biçikletave: “Kjo do të thotë që biçikletat nuk do të kalojnë më në trotuar. Por deri atëherë, ne duhet ta trajtojmë njëri-tjetrin me respekt dhe ndonjëherë të lëmë dikë të largohet i pari.” Për Martin, megjithatë, një gjë është e qartë: “Nëse ju si çiklist i shmangeni trotuarit, duhet të zbrisni nga biçikleta. Këmbësorët kanë të drejtë kalimi në trotuar.”

“Këmbësorët kanë frikë nga trotuaret”

Jenny Leuba, menaxhere e projektit në shoqatën “Fussverkehr Schweiz”, thotë: “Ne marrim ankesa çdo javë nga këmbësorët që nuk ndihen rehat në trafik dhe në trotuare.” Të prekurit shumë shpesh habiten dhe tremben nga çiklistët që kalojnë. Ndonjëherë ka përplasje. “Shumicën e kohës njerëzit kanë frikë nga gjithçka”.

Megjithatë, sipas Leuba, kërkimi i një konflikti kur takoni çiklistët nuk është mënyra e duhur: problemi është më shumë në bërjen e shtigjeve të biçikletave më të sigurta. Pra, çiklistët nuk do të ishin më në trotuare. “Këmbësorët ndajnë të njëjtat interesa si çiklistët – ata duan të jenë të qëndrueshëm”, thotë Leuba.

Marketing