Franca, vendi i parë që prezantoi një “orë zanore” që informonte të interesuarit për orën e saktë, mbylli shërbimin mesnatën e së enjtes pas 89 vitesh. 

Marketing

Kompania shtetërore e telefonisë anuloi shërbimin e kohës së saktë, që kushtonte 1.5 euro për telefonatë, pasi nuk kishte interes për të në epokën e telefonave inteligjentë.

Ishte krejtësisht ndryshe në vitin 1933, kur ora e parë automatike e zërit u prezantua në Observatorin e Parisit, një qendër kërkimore astronomike.

Njëzet linja telefonike morën 140,000 telefonata, prej të cilave vetëm 20,000 mund të përgjigjen për shkak të teknologjisë së kohës.

Përpara se të prezantohej “ora e zërit”, stafi duhej t’u përgjigjej personalisht pyetjeve në lidhje me kohën në linjën telefonike të observatorit.

Teknologjia është përmirësuar me kalimin e kohës, që nga viti 1991 është lidhur me orën atomike në observator dhe mund të vazhdojë në këtë mënyrë deri në vitin 2085, pa asnjë investim shtesë.

Megjithatë, shërbimi ende ofrohet në vende të tjera. Në Gjermani, për shembull, Telekom Deutschland thotë se telefonatat janë ende shumë të njohura, veçanërisht në ditët kur ora ndryshon nga vera në dimër ose anasjelltas.

Foto: Pixabay

Marketing