Vitin e kaluar, inflacioni mesatar vjetor ishte gati tre për qind. Ndërsa popullsia duhej të paguante më shumë për qiranë, kostoja e ilaçeve u ul.

Marketing
  • Zviceranëve iu desh të paguanin më shumë për qira, gaz dhe makina. Më pak, megjithatë, për ilaçet dhe ofertat e kombinuara për rrjetet fikse dhe celulare.
  • Për vitin 2023, rreth çdo i katërti person pret që gjendja e tyre personale financiare të përkeqësohet.

Indeksi kombëtar i çmimeve të konsumit ra me 0.2 për qind në dhjetor 2022 krahasuar me muajin paraardhës dhe arriti në nivelin 104.4 pikë. “Rënia prej 0.2 për qind krahasuar me muajin paraprak vjen si pasojë e faktorëve të ndryshëm, duke përfshirë uljen e çmimeve të karburanteve dhe naftës për ngrohje. Më pak paguheshin edhe frutat, perimet dhe barnat. Nga ana tjetër, qiratë për apartamente pushimi dhe transport privat janë rritur”, justifikon shifrat qeveria federale, shkruan 20min transmeton Albora.ch.

Zhvillimi i indeksit Indeksi kombëtar i çmimeve të konsumit.
Zhvillimi i indeksit Indeksi kombëtar i çmimeve të konsumit.Zyra Federale për Statistikat

Edhe Enti Federal i Statistikave raporton se çmimet e produkteve vendore janë rritur për rreth 1.6 për qind vitin e kaluar, ndërsa çmimet e mallrave të importuara janë rritur për 6.7 për qind. Në vitin 2022, rritja mesatare vjetore ishte +2,8 për qind. Në vitin 2021, inflacioni mesatar vjetor ishte +0,6 për qind, në vitin 2020 -0,7 për qind. UBS supozoi inflacionin prej 2.9 për qind këtë vit.

Zviceranët janë pesimistë për të ardhmen

Zviceranët janë më pesimistë për vitin 2023 sesa që nga viti 2017. Këtë e tregon një sondazh nga  shërbimi i krahasimit Comparis. Mbi të gjitha,  inflacioni i lartë , i cili ka çuar në çmime më të  larta  , është një shqetësim për njerëzit në Zvicër. Rreth një në katër persona pret që gjendja e tyre personale financiare të përkeqësohet në vitin 2023. Arsyet kryesore për këtë janë primet e sigurimit shëndetësor dhe çmimet e larta të energjisë. “Njerëzit me të ardhura të ulëta në veçanti presin një 2023 të vështirë,” thotë eksperti i Comparis, Michael Kuhn.

Ata që marrin pak janë veçanërisht pesimistë: 13 për qind e të rriturve me të ardhura  deri në 4000 franga deklarojnë se paratë “nuk mjaftojnë”, me të ardhura nga 4000 deri në 8000 franga janë 3.6 për qind dhe me të ardhura më shumë se 8000 franga. franga 1 .1 për qind.

52.6 për qind e të anketuarve tani duan të kursejnë më shumë dhe të konsumojnë më pak. 50.9 për qind duan të bëjnë pa blerje të tilla si mobilje dhe makina. 3.4 për qind duan të investojnë më shumë në fonde dhe aksione. “Depozitimi i parave në një llogari ka përsëri më shumë kuptim për shkak të rritjes së normave të interesit – edhe nëse inflacioni aktual është më shumë se sa ta hajë atë,” thotë Kuhn. Investimet në fonde dhe aksione janë financiarisht më tërheqëse, por gjithashtu përfshijnë rreziqe më të larta. 

Albora.ch

Marketing