Viti i ri duhet të nisë mbarë për punonjësit. Shumë kompani të mëdha zvicerane duan të zgjerojnë ndjeshëm fuqinë e tyre punëtore. Megjithatë, edhe pozicionet do të eliminohen, shkruan Blick, përcjell Albora.ch.

Marketing

Viti 2022 ishte një vit i vështirë, edhe për kompanitë e mëdha zvicerane. Lufta në Ukrainë, inflacioni, rritja e normave të interesit dhe kriza energjetike i vështirësuan gjërat praktikisht për të gjithë. Kjo ndikoi edhe në synimet për të krijuar vende të reja pune.

Në vitin 2023, megjithatë, kjo do të ndryshojë. Sepse shumë më shumë kompani po shpallin se do të krijojnë vende pune në vend që t’i shkurtojnë ato. Këtë e tregon një anketë e nëntëdhjetë punëdhënësve më të mëdhenj të vendit. Përfundimi: 34 duan të rrisin numrin e vendeve të tyre të punës – vetëm katër po përballen me ulje. Pjesa tjetër presin një numër të qëndrueshëm shifrash.

1000 vende të reja pune deri në verë

Zvicra është veçanërisht optimiste. Linja ajrore njofton 1500 punësime të reja për vitin e ri. Transportuesi tokësor Swissport, i cili krijoi 475 vende të reja pune vitin e kaluar, synon të rrisë fuqinë punëtore aktuale në Zvicër me 800 deri në 1000 punonjës të tjerë deri në verë. Aeroporti i Cyrihut dhe kompania e mirëmbajtjes SR Technics gjithashtu duan të krijojnë vende pune.

Do të ketë një rritje të ndjeshme të vendeve të punës në markën e orëve të Gjenevës Rolex. Kërkesa për orë luksoze është aq e lartë sa duhet të zgjerojë masivisht prodhimin.

Kompania e energjisë elektrike Axpo, zbritjet Aldi dhe Lidl dhe tre operatorët e mëdhenj të mensave SV Group, ZFV dhe Compass Group do të bëhen gjithashtu krijues të mëdhenj të punës në 2023. Ju tashmë jeni zgjeruar ndjeshëm gjatë vitit të kaluar. Tani janë shtuar disa qindra pozicione të tjera.

Mijëra vende pune u eliminuan

Tre nga punëdhënësit më të mëdhenj do të jenë ndër vrasësit më të mëdhenj të punës në vitin 2023: banka me probleme Credit Suisse ka njoftuar se do të shkurtojë 2000 vende pune në Zvicër deri në vitin 2025. Konkurrenti i saj UBS, i cili shkurtoi disa qindra vende pune vitin e kaluar, dëshiron të ulë kostot më tej. Kompania farmaceutike Novartis do të shkurtojë deri në 1400 vende pune në Zvicër gjatë tre viteve të ardhshme.

Marketing