Çdo vit në Zvicër, fjala e vitit zgjidhet në një nga katër gjuhët kombëtare. Këtë vit fjalët kanë të bëjnë shumë me politikën.

Marketing

Mungesa e energjisë është fjala e vitit 2022 në Zvicër.

Për këtë bëhet fjalë

  • Një juri e përbërë nga gjuhëtarë zgjodhi fjalën e vitit.
  • Kjo është një fjalë politike.
  • Fjalët kanë edhe një prekje politike në vendin e dytë dhe të tretë. 

Mungesa e energjisë elektrike  në gjermanisht, bojkotues (për të bojkotuar) në frëngjisht, penuria (mungesë) në italisht dhe mancanza (mungesë) në romanisht janë fjalët e vitit 2022 në Zvicër. Në vendin e dytë dhe të tretë  janë bileta e grave  dhe  statusi i mbrojtjes S , sobriété dhe souffle (esëll dhe pa frymë), invasione dhe coraggio (pushtim dhe guxim) si dhe statusi S dhe 19 gradat, siç shkruan ZHAW në një njoftim për shtyp.

“Këto fjalë formësuan diskursin në Zvicër dhe rajonet e saj gjuhësore në vitin 2022 – e vërtetuar shkencërisht në bazën e të dhënave të tekstit dhe e konfirmuar nga zgjedhja e katër jurive të profesionistëve të gjuhës,” shpjegon gjuhëtari i ZHAW Dr. Marlies Whitehouse, kreu i jurisë gjermanishtfolëse dhe projektit Fjala e Vitit Zvicër.

Çfarë mendoni për fjalët e vitit 2022?E kam dëgjuar edhe këtë, kështu që është krejtësisht e arsyeshme. Unë i di fjalët, por a është kjo arsyeja pse ato duhet të jenë në këtë listë?Më duken të mërzitshme fjalët.Nuk më intereson asgjë. 3569 vota

Çdo gjuhë kombëtare e përfaqësuar në juri

Në vitin 2017, Departamenti i Gjuhësisë së Aplikuar në ZHAW mori përgjegjësinë për zgjedhjen e fjalës së vitit. Që atëherë, zgjedhjet kanë qenë shumëgjuhëshe, të bazuara në kërkime dhe interaktive. Në bashkëpunim me Lia Rumantscha, që nga viti 2019 fjala e vitit është zgjedhur edhe Zvicra në romanisht. Për secilën gjuhë, zgjedhja ka tre faza.

Shkencëtarët analizojnë bazën e të dhënave zvicerane të ligjërimit Korpus Swiss-AL dhe përcaktojnë rreth 30 fjalë për gjuhë që janë përdorur më shpesh ose dukshëm më ndryshe në vitin 2022 sesa në vitet e mëparshme. Më pas një juri profesionistësh të gjuhës zgjedh tre fjalët më të dallueshme nga kjo listë, nga sugjerimet e publikut dhe bazuar në përvojën e tyre.

Së fundi, studiuesit tregojnë se si janë zhvilluar këto fjalë në përdorimin e gjuhës në Zvicër në vitin 2022 dhe çfarë ndryshimesh sociale përfaqësojnë ato. Të katër juritë përbëhen nga rreth dhjetë profesionistë të gjuhës nga Zvicra gjermane, frënge, italiane dhe romake.

Kuptimi i fjalëve të vitit

Fuqia që dukej gjithmonë e disponueshme mund të mungonte papritur. Situata është e pasigurt. Zvicra është e lidhur dhe e përfshirë në tregun evropian të energjisë elektrike, por vëllimet e importit aktualisht nuk janë të garantuara. Lufta në Ukrainë, përdorimi hezitues i energjisë diellore dhe ndryshimet klimatike po e përkeqësojnë më tej situatën. Pavarësisht skenarëve të emergjencës, mund të jetë një dimër i errët dhe i ftohtë në sallonet zvicerane.

Biletë për femra

Bileta e grave të PS-së synon të sigurojë që një grua, dhe vetëm një grua, të marrë vendin e këshilltares federale në largim Sommaruga. Ajo që funksionoi pa probleme në FDP në vitin 2018 kur bëhej fjalë për pasardhësin e ish-këshilltarit federal Schneider-Ammann ishte tani një temë diskutimi. Njeriu i PS-së Jositsch, i cili ishte gati për një kandidaturë, e konsideroi atë “diskriminuese”. Në fund, partia vendosi me një shumicë të qartë: dy gra do t’i jepej një biletë në garën për vendin e Këshillit Federal.

Statusi i mbrojtjes S

Në vitin 2022, Këshilli Federal aktivizoi statusin e mbrojtjes S për herë të parë. Si rezultat, atyre që kërkonin mbrojtje nga Ukraina që kishin lënë atdheun e tyre për shkak të luftës iu dha shpejt e drejta e qëndrimit pa një procedurë të duhur azili. Dhe aty shpejt erdhi një pikë kritike: Pse refugjatët e luftës nga vende të ndryshme trajtohen ndryshe? Vetë fjala hesht për këtë: vuajtjet njerëzore dhe gjuha e pastër administrative pasqyrohen në të. 

Marketing