Energjia elektrike po zhvendos gjithnjë e më shumë lëndët djegëse fosile dhe kështu po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme në jetën e përditshme. Konsumi në këtë vend me një shikim.

Marketing

Furnizimi i reduktuar me gaz nga Rusia dhe mbyllja e termocentraleve bërthamore në Francë po tregojnë aktualisht se sa i tensionuar është furnizimi me energji në Evropë. Qeveria federale paralajmëron gjithashtu për pengesat e mundshme të energjisë në dimër. Fakti që Zvicrës mund t’i mbetet pa energji elektrike është një rrezik real, sipas industrisë së energjisë elektrike.

Edhe nëse konsumi i energjisë në Zvicër në tërësi – duke përfshirë atë të lëndëve djegëse fosile – ka rënë në vitet e fundit, energjia elektrike mbetet më e rëndësishme se kurrë. Konsumi i energjisë elektrike është rritur me rreth 8 për qind që nga fillimi i mijëvjeçarit.

Zyra në shtëpi rrit konsumin

Zyra Federale e Energjisë e shpjegon rritjen e konsumit të energjisë me zhvillimin pozitiv ekonomik dhe rritjen e popullsisë. Përveç kësaj, konsumi është rritur gjatë Koronës : Popullsia gjithnjë e më shumë ka punuar dhe gatuar në katër muret e veta për shkak të zyrës së shtëpisë. Pavarësisht kësaj, konsumi i energjisë elektrike për frymë në Zvicër ra me 9 për qind ndërmjet viteve 2000 dhe 2020.

Banesat dhe ndërtesat e banimit janë ndër konsumatorët kryesorë të energjisë elektrike në Zvicër. Familjet konsumojnë rreth 35 për qind të energjisë elektrike. Në 20 vitet e fundit, konsumi është rritur me rreth 25 për qind.

“Elektrifikimi dhe dixhitalizimi po rrisin konsumin e energjisë,” thotë Nils Epprecht, kreu i Fondacionit Zviceran të Energjisë. Gjithnjë e më shumë ka ndihmesa elektrike për kuzhinë në familje dhe kompanitë dhe kompanitë industriale po punojnë gjithnjë e më shumë në mënyrë dixhitale. “Dikush e pranon këtë rritje të konsumit të energjisë për t’i thënë lamtumirë karburanteve fosile.”

Familjet përdorin një pjesë të madhe të energjisë elektrike për ngrohjen e dhomave. Ndryshimet në teknologjinë e ngrohjes kanë rritur gjithashtu konsumin. “Sot ka shumë më tepër pompa nxehtësie,” thotë Jürg Rohrer, profesor i Energjive të Rinovueshme në ZHAW. “Kanë ndërruar ngrohëset klasike të naftës”.

Konsumi i energjisë elektrike për pompat e nxehtësisë u rrit me më shumë se 300 për qind midis viteve 2000 dhe 2020, sipas shifrave nga Zyra Federale e Energjisë. Nga ana tjetër, konsumi i burimeve të energjisë si nafta për ngrohje, druri apo qymyri ka rënë.

Krahas familjeve, një pjesë e madhe e energjisë elektrike derdhet edhe në industri dhe në sektorin e shërbimeve. Fabrikat dhe objektet prodhuese përdorin mbi gjysmën e energjisë elektrike të blerë për të fuqizuar motorët dhe makineritë.

Që nga viti 2000, kërkesa për energji elektrike në industri ka rënë me rreth katër për qind. Arsyeja për këtë janë kërkesat ligjore, thotë eksperti i energjisë Rohrer. “Ata i detyruan kompanitë të bëjnë përmirësime teknike, dhe kështu motorët me konsum më të ulët të energjisë janë në përdorim sot.”

Duke pasur parasysh mungesën e afërt të energjisë në dimër, lind pyetja se si mund të bëhen kursime të mëtejshme të energjisë elektrike në Zvicër. Si hap i parë, qeveria federale do të bënte thirrje për një reduktim të konsumit të energjisë elektrike me apele shtrënguese . Megjithatë, Rohrer beson se këto apele nuk do të funksiononin.

Rritja e çmimit të energjisë elektrike është e parashikueshme

Çmimet e energjisë elektrike, nga ana tjetër, ka të ngjarë të kenë një efekt më të fortë në konsum, shpjegon ai, por vetëm mbi një nivel të caktuar. “Vetëm kur çmimi i energjisë elektrike rritet me dy ose tre herë, sjellja ndryshon.” Se si do të zhvillohen realisht çmimet e energjisë elektrike do të dihet në fund të gushtit.

Marketing