Deri dhjetë vjet më parë, ishte e mundur të raportohej vendndodhjen e kamerave të shpejtësisë në radio, një praktikë e cila më pas ishte e ndaluar nga ligji Via Sicura. Megjithatë, disa kantone kanë vendosur të tërhiqen, raporton rts.ch.

Marketing

St. Gallen, Ticino apo edhe Lucerni dhe Bazel-Country janë ndër kantonet që raportojnë këta detektorë shpejtësie. Qëllimi është të zvogëlohet numri i aksidenteve rrugore. Në Solothurn, një mocion ende duhet të kalojë në Këshillin e Madh.

Në praktikë, ligji nuk ndryshon. Policia ose kantoni kanë ruajtur gjithmonë të drejtën për të paralajmëruar përdoruesit e rrugës për praninë e kamerave të shpejtësisë. Prandaj, është mbi të gjitha çështje praktike.

Për shoferët, nga ana tjetër, kjo mbetet rreptësisht e ndaluar, madje duke përdorur fraza të koduara si “një paparac është në punë në A9” ose “buzëqeshni, nëse merrni këtë seksion”.

Në vitin 2020, 200 persona u denoncuan në kantonin e Bernës se kishin shpërndarë këtë lloj informacioni në grupet Whatshapp ose Facebook. Grupe që donin të ishin “private”, por që, nga numri i pjesëmarrësve, ishin konsideruar “publike”.

Pra, nëse kantonet duan të marrin drejtimin dhe të informojnë vetë shoferët për vendndodhjen e kamerave të shpejtësisë, kjo është mbi të gjitha për një çështje të sigurisë rrugore. Përdoruesit ndoshta e shohin si një mënyrë për të shmangur gjobat, por në mënyrë shumë logjike, duke ditur që ka një aparat fotografik shpejtësie i shtyn mbi të gjitha të kontrollojnë shpejtësinë e tyre.

Në Zvicrën frëngjisht-folëse, kjo metodë deri më tani nuk ka arritur të vendoset. Kantoni i Bernës ka refuzuar tashmë dy mocione për këtë qëllim, duke përfshirë një të vitit të kaluar. Gjeneva ka shtuar ndërkohë kontrollet, por vazhdon të mos i shpallë./albora.ch/

Marketing