“Bigot ishte një diplomat dhe menaxher i shkëlqyer që arriti të rivendoste frymën e suksesit, duke shpresuar se ITER-i do të përfundojë në kohë me koston më të ulët”.

Marketing

Bernard Bigot , CEO i ITER-it (International Thermonuklear Experimental Reactor), ndërroi jetë papritur të shtunën në moshën 72-vjeçare.

ITER me vlerë rreth 22 miliardë euro është projekti më i madh ndërkombëtar shkencor sot.

Të bashkuar në synimin e përbashkët për të krijuar një “mini diell” në Tokë, pra për të zgjidhur problemet energjetike të planetit tonë duke prodhuar energji përmes fusionit, po punojnë Bashkimi Evropian, Kina, Japonia, Koreja e Jugut, India, Rusia dhe Shtetet e Bashkuara. së bashku.

– U trondita nga lajmi se Bigot kishte vdekur. Bigot ishte një diplomat dhe menaxher i shkëlqyer që arriti të rikthejë frymën e suksesit, duke shpresuar se ITER-i do të përfundonte në kohë me koston më të ulët. Ka përmirësuar plotësisht mënyrën se si menaxhohet ITER-i dhe ka arritur të përshpejtojë ndërtimin me realitetin e plazmës së parë në 2026. Për më tepër, ai arriti të bindë partnerët kryesorë të projektit si SHBA, Rusia, Japonia dhe Koreja e Jugut që të qëndrojnë në projekt dhe të rrisin përpjekjet. Kjo është një goditje e madhe për ITER-in dhe nuk e di se si do të kompensohet kjo humbje – tha Dr. Tonçi Tadiq, drejtues i aktiviteteve të fuzionit kroat në kuadër të konsorciumit EUROfusion dhe koordinator i Këshillit të projektit evropian DONES-PreP, shkruan jutarnji.hr.

Projekti ITER lindi në vitin 1985, kur presidenti sovjetik Mikhail Gorbaçov dhe presidenti amerikan Ronald Reagan u takuan në Gjenevë. Liderët e bllokut lindor dhe perëndimor në atë kohë nënshkruan një marrëveshje për ndërtimin e një reaktori të përbashkët të fusionit nuklear, ndërtimi i të cilit do të ndihmojë gjithashtu në realizimin e idesë së paqes botërore. Marrëveshja u mbështet edhe nga kryeministrja britanike Margaret Thatcher, presidenti francez Francois Mitterrand dhe kryeministri i atëhershëm japonez Yasuhiro Nakasone.

Por në fund, u vendos që ITER të ndërtohej në qendrën franceze të kërkimit bërthamor Cadarache në Provence. Ndërtimi i ITER filloi në vitin 2006 dhe pritet të përfundojë në fund të vitit 2025.

Bernard Bigot u arsimua në École normale supérieure, një nga institucionet më prestigjioze të arsimit të lartë në Francë. Ai mban një doktoraturë në kimi dhe ishte profesor në Ecole normale supérieure de Lyon, në themelimin e së cilës ai ndihmoi. Ai ishte drejtor i Agjencisë Franceze të Energjisë Atomike (CEA), e cila punëson 16,000 njerëz dhe mori postin e CEO-s të ITER-it në mars të vitit 2015, kur projekti ishte në krizë të madhe.

E pranova angazhimin për dy arsye. Së pari, kam qenë gjithmonë i preokupuar me çështjet e energjisë. Energjia është çelësi i zhvillimit social dhe ekonomik të njerëzimit. Sot, 80 për qind e energjisë vjen nga lëndët djegëse fosile dhe ne të gjithë e dimë se ato nuk do të zgjasin përgjithmonë. Me energjinë e fusionit ne kemi një burim potencial për miliona vjet. Prandaj, përdorimi i fuzionit është një mundësi që nuk duhet ta humbasim – tha Bernard Bigot në maj 2015.

– Bigot ishte një diplomat i njohur ndërkombëtarisht, dinte të sillej me qeveri të ndryshme, kishte përvojë teknike dhe politike. Ai ishte zgjedhja ideale për pozicionin, tha për Science William Madia, një fizikant në Universitetin Stanford .

Steven Cowley , një fizikan i shkrirjes dhe Laboratori i Fizikës së Plazmës në Princeton, e quajti Bigot “një nga udhëheqësit e mëdhenj në shkencë nga fillimi i shekullit të 21-të”.

Në foto: ITER dhe Bernard Bigot / Wikipedia

Marketing