Kancelari Nehammer u takua me kryeministrin e Kosovës ndërsa parlamenti bëri një hapje ceremoniale, shkruajnë mediat austriake, përcjell Albora.ch.

Marketing

Mes tensioneve të vazhdueshme mes Kosovës dhe Serbisë, kryeministri i Kosovës Albin Kurti është ftuar të enjten në zyrën e kancelarit Nehammer në Vjenë. Krahas marrëdhënieve dypalëshe mes dy vendeve, u diskutua edhe për dialogun mes dy palëve konfliktuale në Ballkan. Në agjendë ishin edhe një zgjerim i mundshëm i BE-së dhe temat e furnizimit me energji dhe ekonomisë.

Transmetimi i Kancelarisë Federale për takimin i referohej “marrëdhënieve të shkëlqyera dypalëshe” midis dy vendeve. Bashkëpunimi është shumë intensiv dhe i suksesshëm, veçanërisht në nivelin e politikës ekonomike dhe të sigurisë. Austria është një nga investitorët më aktivë në Kosovë dhe, me 306 ushtarë, kontribuuesi më i madh i trupave joanëtare të NATO-s në KFOR të stacionuar në Kosovë.

“Perspektiva e qartë e anëtarësimit”

Kosova zyrtarisht ka dorëzuar kërkesën për anëtarësim në BE në dhjetor. Nehammer mban një qëndrim të qartë: “Për Austrinë, perspektiva e qartë e pranimit në BE dhe stabiliteti në Ballkanin Perëndimor janë në interesin tonë. Kjo kërkon gjithashtu një vazhdim të dialogut me Serbinë.” Prandaj Austria “mbështet plotësisht” përpjekjet për të gjetur një zgjidhje diplomatike për konfliktin territorial.

Gjithashtu Austria dëshiron të luajë një rol aktiv në formimin e prodhimit të qëndrueshëm të energjisë në Kosovë. Kancelari: “Ne gjithashtu mbështesim Kosovën në promovimin e zgjerimit të burimeve të ripërtëritshme të energjisë dhe në këtë mënyrë reduktimin e varësisë nga lëndët djegëse fosile.”

Po ashtu Qeveria mirëpret liberalizimin e ardhshëm të vizave për Republikën e Kosovës më 1 janar 2024. Të gjitha shtetet e tjera ballkanike tashmë e kanë bërë këtë. Nehammer e sheh liberalizimin si një moment historik për afrimin e Kosovës me BE-në.

Marketing