Instituti A3M krijon një hartë të rrezikut në botë çdo vit në emër të ofruesve të udhëtimit. Përfundimi: 2022 është bërë më i pasigurt, shkruajnë mediat austriake, përcjell Albora.ch.

Marketing

Luftërat, rreziqet mjedisore, diktaturat arbitrare ose trazirat politike: pjesë të mëdha të botës janë të mbushura me rrezik për udhëtarët. Një hartë e re e rrezikut tregon se situata globale nuk po përmirësohet.

Udhëtimi ju ekspozon ndaj të gjitha llojeve të rreziqeve. Në mënyrë që operatorët e mëdhenj turistikë si TUI të mund t’i paralajmërojnë klientët e tyre në përputhje me rrethanat nëse ka kërcënime të mundshme që fshihen në një destinacion popullor, ata mbështeten në kompani të specializuara si instituti gjerman A3M, i cili analizon raportet nga e gjithë bota në baza ditore dhe klasifikon ato sipas rrezikut të një uragani të afërt, demonstrimeve të mëdha që priten ose një konflikti që rrezikon të përshkallëzohet.

Kompania tani ka përfunduar analizën e saj aktuale të vitit të kaluar dhe ka publikuar një hartë përkatëse të rrezikut që udhëtarët mund ta përdorin si një udhëzues për planet e tyre të udhëtimit.

Bota shfaqet në pesë ngjyra të ndryshme – nga e kuqja për “rrezik shumë të lartë” në portokalli dhe e verdha për rrezik të lartë deri te jeshile e hapur dhe e errët për vendet veçanërisht me rrezik të ulët.

Demonstrata të mëdha dhe krime

Është e habitshme që vetëm një pakicë absolute prej pak më shumë se dhjetë vende janë shënuar me jeshile të errët – përveç Zvicrës, këto janë Gjermania, Danimarka, Norvegjia, Finlanda, vendet e Beneluksit, Islanda, Sllovakia dhe Kanadaja. Të gjitha vendet e tjera evropiane, si dhe Austria, janë me ngjyrë jeshile të hapur, kështu që ato përmbajnë rreziqe të caktuara. Në të njëjtën kategori bëjnë pjesë edhe SHBA dhe Australia. Në Afrikë vetëm Maroku, Namibia dhe Botsvana konsiderohen vende me rrezik të ulët, në Amerikën e Jugut vetëm Argjentina, Uruguai dhe Guiana Franceze.

Siç thotë analisti Marcel Conrad, rreziqet janë shtuar në Ukrainë dhe Rusi. Në Ukrainë ekziston rreziku i vdekjes në shumë vende për shkak të luftës. Në Rusi, për shembull, rreziku “për shkak të rrezikut të arbitraritetit, arrestimeve dhe granatimeve në zonën kufitare” është rritur. Bjellorusia aktualisht klasifikohet si e verdha.

Numri në rritje i demonstratave në mbarë botën – mendoni për Kinën apo Iranin – ka kontribuar në një situatë në rritje të rrezikut në botë. Tensione janë krijuar edhe, disa prej tyre të rënda, në lidhje me zgjedhjet apo për shkak të çmimeve të larta të energjisë. Duke parë vitin 2012, Conrad thotë: “Atëherë, ne patëm demonstrata më pak të dhunshme në zonat ku udhëtuam. Sigurisht që kishte, por ato nuk ishin aq intensive sa janë në këtë moment.” Përafërsisht, numri i grevave është trefishuar në tre vitet e fundit.

Përveç Ukrainës, situata e sigurisë është përkeqësuar kryesisht në Iran – i cili sapo është i kuq – si dhe në Kolumbi, Peru dhe Nikaragua, sipas A3M. Krimi është rritur në disa pjesë të Meksikës. Madje edhe Franca dhe Suedia janë shënuar vetëm me ngjyrë të gjelbër të çelur për shkak të rajoneve pjesërisht të pasigurta. Dhuna po rritet edhe në Shtetet e Bashkuara.

Për më tepër, më shumë zjarre dhe stuhi tropikale si Ian në Florida ose Noru në Azinë Juglindore kanë ndryshuar situatën e rrezikut. Përveç kësaj, në shumë zona ka pasoja të ndryshimeve klimatike, duke përfshirë pasojat shëndetësore të tilla si sëmundjet e transmetuara nga mushkonjat si malaria, dengoja ose virusi Zika.

Asnjë relaksim në horizont në 2023

Për vitin 2023, Conrad nuk sheh asnjë arsye për optimizëm. Ai nuk sheh lehtësim të situatës në Ukrainë dhe tashmë po parashikon përplasje të dhunshme në Turqi në vitin zgjedhor 2023. Zgjedhjet po vijnë edhe në Indi dhe situata në Kosovë është gjithashtu e brishtë dhe mund të përkeqësohet. Prandaj këshillohet që udhëtarët të mësojnë më përpara për destinacionin e tyre të ëndrrave.

Dhe për agjencitë e udhëtimit “bota po bëhet më e vogël”, siç tha Daniel Kraus, drejtor menaxhues i ofruesit aktiv të udhëtimeve Ëiking Reisen. “Qoftë Etiopia, Mali, Jemeni, Mianmari, Tajvani apo aktualisht Peruja – këto janë të gjitha destinacione që nuk janë më të disponueshme për arsye politike”.

Marketing