Anëtarët e Amnesty Switzerland votuan për tri rezoluta gjatë asamblesë së tyre të përgjithshme. Ata kërkojnë një zgjatje të statutit të mbrojtjes S, përdorimin e modelit të pëlqimit të qartë në ligjin penal seksual dhe përpjekje më të mëdha për të mbrojtur Dik Martin, shkruan Ticino news.

Marketing

Mbrojtja e Dik Martit

Ish-këshilltari i Ticinos për shtetet ka jetuar nën shoqërimin e policisë për gati 18 muaj. Si kryetar i Këshillit të Evropës në vitin 2010 ai publikoi një raport mbi krimet e supozuara të luftës të milicive kosovare në luftën e pavarësisë kundër Serbisë. Dokumenti shërbeu si bazë për akuzën e vitit 2020 në Gjykatën Speciale të Hagës kundër Hashim Thaçit, asokohe president i Kosovës. Sipas Martit, kërcënimet ndaj personit të tij vijnë nga njerëz të afërt me shërbimet sekrete serbe, tezë kjo e refuzuar kategorikisht nga Ambasada e Serbisë në Zvicër. Amnesty, gjatë asamblesë së mbajtur dje në formë virtuale, kërkoi që të përdoren të gjitha mjetet e mundshme diplomatike dhe ligjore për të ndalur kërcënimin. Deri më tani, Ministria Publike e Konfederatës nuk ka kërkuar ndihmë juridike nga autoritetet serbe. As hapa të mëdhenj diplomatikë nuk janë bërë, shkruan Amnesty në shënim. E kontaktuar nga agjencia Keystone-ATS, MPC deklaroi se autoritetet kompetente zvicerane në nivele të ndryshme janë në kontakt me liderët serbë. Në veçanti, Zyra Federale e Policisë (Fedpol) organizoi një shkëmbim informacioni – të përcaktuar si profesional dhe konstruktiv – me autoritetet policore të vendit ballkanik.

Statuti më i gjerë S

Kushtet bujare të zgjedhura për të akomoduar refugjatët ukrainas të luftës duhet të mbahen, argumentuan anëtarët e Amnesty. Statuti S duhet të shtrihet edhe për njerëzit e tjerë që kërkojnë strehim në Zvicër, si kundërshtarët rusë dhe bjellorusë, ose aktivistët e të drejtave të njeriut.

E drejta penale seksuale

Amnesty Switzerland më pas mbajti një qëndrim të fortë për konceptin e pëlqimit të qartë në rregullat që rregullojnë ligjin penal seksual. Zgjidhja “vetëm po do të thotë po” është më e mira për mbrojtjen e viktimave të dhunës seksuale dhe përputhet me dispozitat e standardeve ndërkombëtare të të drejtave të njeriut, siç është Konventa e Stambollit. Nga projektligji që doli nga Komisioni për çështjet juridike të shteteve, megjithatë, koncepti “Jo do të thotë jo” u zgjodh më tepër. Në këtë mënyrë është humbur një mundësi për të përmirësuar mbrojtjen e sferës seksuale, thotë organizata humanitare.

Marketing