Lumturia është diçka shumë e thjeshtë por në të njëjtën kohë diçka shumë e ndërlikuar në jetën tonë. Disa supozohet se e kanë gjetur tashmë dhe të tjerët nuk e gjejnë kurrë. Tani shkencëtarët në Harvard kanë zbuluar se si të jenë të lumtur. Poetët, shkencëtarët dhe filozofët për shekuj kanë rënë dakord se lumturia qëndron në gjërat e thjeshta në jetë. Pra, këtu janë nëntë mënyra të thjeshta që, sipas hulumtimeve të fundit, janë më efektive për të pushtuar lumturinë e vërtetë.

Marketing

Por ne do të përqendrohemi më shumë tek mendimi i shkencëtarëve që thonë se ne mund ta gjejmë lumturinë në jetën tonë, nëse jo lehtë, por sigurisht me përpjekje dhe vullnet.

Disa muaj më parë, një artikull i New York Times pohoi se një program stërvitjeje me 12 ushtrime që zgjasin vetëm 7 minuta është gjithçka që ju nevojitet për një palestër të përsosur. Pra, nëse deri më tani justifikimi juaj i zakonshëm ishte se nuk keni kohë për stërvitje, tani jeni pa justifikim.

Në fund të fundit, stërvitja nuk është e nevojshme vetëm për gjendjen tonë fizike, por edhe për shëndetin tonë mendor dhe madje është vërtetuar se funksionon shumë efektivisht kundër depresionit. Sigurisht, kjo nuk do të thotë që njeriu duhet të jetë në prag të depresionit për të përfituar nga stërvitja.

Por tani le të shkojmë në Harvard dhe një studim që është përgatitur së fundmi atje. Çfarë thotë ky hulumtim?

Çelësi që hap derën e lumturisë është gjetur dhe është një koncept i ri i quajtur anti-brishtësia, pas një prezantimi të lidhur nga Tal Ben-Shahar, një akademik dhe autor amerikano-izraelit i cili fokusohet në fushat e psikologjisë pozitive dhe lidershipit.

Shihni saktësisht se çfarë thotë ky studim i Harvardit këtu:

Siç vëren Ben-Shahar, një nga keqkuptimet më të zakonshme është ai që e barazon lumturinë me të mos ndjesh dhimbje, në çfarëdo forme. Por kjo është diçka e pamundur, nëse nuk vuani nga ndonjë çrregullim ose jeni të vdekur. Prandaj është e rëndësishme të kuptojmë se lumturia nuk është as një gjendje absolute dhe as e përhershme, ndërkohë që duket se është e lidhur me aftësinë për të bashkëjetuar emocionet negative me ato pozitive.

Anti-brishtësia, pra, e çon elasticitetin një hap më tej. Të qenit anti-brisht nuk ka të bëjë vetëm me kthimin në gjendjen tuaj origjinale pas stresit, por edhe me të qenit më i fortë. Pikërisht çfarë ndodh me muskujt tuaj kur stërviteni, që pas stresit që marrin ata bëhen më të fortë.

Lumturia për Ben-Shaharin nuk duhet të lidhet me arritjen e një qëllimi përfundimtar, por duhet konsideruar një rrugë me etapa individuale, pasi nëse dikush e ka për qëllim në vetvete lumturinë absolute, me siguri përfundon i trishtuar që nuk e gjen. Në fakt, disa kërkime kanë treguar se ata që vendosin qëllimin e jetës së tyre për të arritur lumturinë absolute, përfundojnë të jenë më pak të lumtur.

Marketing