Michel de Notre Dame, i njohur më mirë si Nostradamus, është një mjek dhe profet francez i shekullit të 16-të, i cili shkroi librin më të famshëm të profecive të shtypur ndonjëherë.

Marketing

Libri i solli atij famë botërore dhe përbëhet nga profeci për disa shekuj. Ai shkroi në vargje që ishin të paqarta nga frika se do të shpallej magjistar, por gjithashtu donte që sekretet e profecive të mbeten të panjohura për të paditurit.

Ai parashikoi ngjarje të shumta në histori: Revolucioni Francez, Zjarri i Madh i Londrës në 1666, forcimi i Napoleonit dhe Adolf Hitlerit, zbarkimi në Hënë, vdekja e tre anëtarëve të familjes Kennedy, sulmi terrorist në Qendrën Tregtare Botërore në Nju Jork në 2001.

Një luftë e re

Një nga profecitë e tij dikton se bota pret një luftë të re, përmes një sulmi ndaj Francës nga lindja. Është e vështirë të përcaktohet data e saktë e parashikimeve të tij, sepse ato bazohen në lëvizjet astronomike, por ky sulm mund të ndodhë në pranverë. Ky parashikim mund të lidhet potencialisht me tensionet midis Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara që kërcënojnë të përshkallëzohen. Rusia po forcon ushtrinë e saj çdo ditë e më shumë dhe tashmë e ka gjetur Kinën si aleate të saj. Nga ana tjetër, NATO dhe Shtetet e Bashkuara tashmë kanë kërcënuar me “pasoja të rënda” nëse Rusia sulmon Ukrainën.

Inflacioni, uria dhe ndryshimet klimatike

Përveç kësaj, bota pret inflacion të lartë dhe rritje të urisë, si dhe ndryshime klimatike. Këto parashikime nuk janë aq të rralla duke pasur parasysh pandeminë me të cilën bota po lufton gjatë dy viteve të fundit dhe ndryshimi i klimës ka qenë një problem madhor me të cilin po luftojmë për disa kohë. Megjithatë, nuk ka gjasa që peshqit në Detin e Zi të notojnë në ‘ujë të vluar’, por a është e mundur që në vitin 2022 ndryshimet të arrijnë kulmin e tyre, pas së cilës nuk ka më kthim?

Inteligjence artificiale

Pesë shekuj më parë, Nostradamus parashikoi gjithashtu evolucionin e inteligjencës artificiale. Teknologjia ka përparuar aq shumë gjatë dekadave të fundit sa është e vështirë të parashikohet se çfarë do të ndodhë në të ardhmen, por Nostradamus përmendi ‘efektet e pavdekshme’ dhe pasojat potencialisht negative në parashikimet e tij, gjë që sigurisht është një shkak për shqetësim.

Vetëm kjo është ende në pikëpyetje, por viti i kaluar ishte shumë afër realizimit!

Një goditje meteori

Unë shoh zjarr që bie nga qielli – ka shkruar Nostradamus në parashikimet e tij për vitin 2022, duke iu referuar rënies së meteorëve në tokë. Në vitin 2021, Toka u mungua për pak nga një Asteroid 2021GW4 me një diametër prej gati pesë metrash. Ai nuk përbënte një kërcënim të madh për Tokën në vetvete, por nëse do të ndahej në disa pjesë, një pjesë ndoshta do të godiste Tokën.

Foto: Wikipedia

Marketing