“Kjo stuhi është intensifikuar ditët e fundit me shpalljen nga Rezerva Federale e SHBA-së për rritjen më të madhe të normës referencë të interesit që nga viti 1994.

Marketing

Banka zvicerane e investimeve Credit Suisse ka paralajmëruar se tregjet financiare po përballen me një “rend të ri botëror” në mes të lëvizjeve agresive të disa bankave qendrore që po përpiqen të frenojnë inflacionin duke rritur normat e interesit referencë.

– Tregjet kanë rënë në një stuhi të përsosur. Kemi rritjen e inflacionit, normat më të larta të interesit dhe luftën në Ukrainë si faktorë që marrin taksën e investimeve. Stuhia është intensifikuar ditët e fundit me njoftimin nga Rezerva Federale e SHBA-së për rritjen më të madhe të normës referencë të interesit që nga viti 1994 dhe lëvizjet e Bankës Kombëtare të Zvicrës, e cila kapi tregjet me politikën e saj agresive monetare, tha Michael Subaek , kreu i investim global në Credit Suisse .

Sipas gazetës londineze Daily Telegraph , Strobaek ka shkruar në një dërgesë dërguar klientëve të tij, ndër të tjera, se ka pasur një “korrigjim” si në tregun e obligacioneve ashtu edhe në bursa, kështu që investitorët kanë mbetur pothuajse pa një strehë të sigurt.

“Edhe portofolet e mirë-diversifikuara janë prekur,” paralajmëroi ai.

– Ky është të paktën një rivendosje e periudhës aktuale të normave ende të ulëta të interesit dhe kalimit në një epokë të normave të interesit globalisht më të larta. Gjatë periudhës së rregullimit, duhet të pritet paqëndrueshmëri e lartë në tregje, duke qenë se rivendosja sjell me vete pasiguri dhe, natyrisht, politikë monetare dukshëm më pak komode, tha Strobaek, duke shtuar se një nga pyetjet kryesore ishte se sa zgjat cikli i normës së interesit. do të zgjasë.do të ketë një ngadalësim të fortë ekonomik.

Megjithatë, Strobaek beson se investitorët nuk duhet të humbasin shpresat dhe thotë se në këtë moment nuk do t’u rekomandonte largimin nga tregu.

– Është e lehtë të varësh këpucët e futbollit në një kunj në momentet e turbullirave më të mëdha dhe të rreziqeve të perceptuara. Por unë besoj fuqishëm se situata nuk është aq e zymtë. Një nga parimet tona themelore të investimit është se “rrjedha e kohës në treg mbizotëron gjithmonë për një moment”, dhe kjo, për mendimin tim, duhet të zbatohet tani.

Në të njëjtën kohë, menaxheri i fondit të fondit të obligacioneve Nomura Global Dynamic, Richard Hodges , beson se Fed i SHBA-së po orkestron recesionin duke rritur normat e interesit dhe parashikon që tregu nuk do të rimëkëmbet derisa të përfundojë një politikë e tillë monetare.

– Fed tani është fokusuar ekskluzivisht në uljen e inflacionit, ndaj vendosi të orkestrojë recesionin. Qëllimi i tyre është të ribalancojnë diferencën midis ofertës dhe kërkesës duke ulur kërkesën, thotë Hodges.

Megjithatë, ai ka edhe pak optimizëm dhe u bën thirrje investitorëve të jenë të durueshëm, pra të presin fundin e rritjes së normave të interesit, që sipas tij do të jetë një mundësi e pabesueshme për investitorët për të fituar para.

Foto: Arkiv

Marketing