Qytetet zvicerane të Cyrihut dhe Gjenevës janë qytetet e treta dhe të gjashta më të mira në botë për të jetuar, respektivisht, sipas një raporti vjetor nga The Economist.

Marketing

Cyrihu u ngjit në vendin e tretë – i ndarë me Calgary, Kanada – nga i shtati në renditjen e fundit të Economist Intelligence Unit (EIU) publikuar të enjten, krahasuar me një sondazh të ngjashëm nga viti 2021. Gjeneva u ngjit me dy vende nga e teta në të gjashtin.

Vjena rrëmbeu vendin e parë nga  Zelanda e Re qyteti Auckland, i cili ra në vendin e 34-të për shkak të kufizimeve të pandemisë së koronavirusit.

Evropa krenohej me gjashtë nga dhjetë qytetet më të mira. Kryeqyteti austriak u pasua nga kryeqyteti danez, Kopenhagen. Frankfurt i Gjermanisë ishte gjithashtu i shtati dhe Amsterdami i Holandës i nënti.

The Economist gjithashtu e renditi Kanadanë lart. Calgary iu bashkua nga Vancouver në vendin e pestë dhe Toronto në të tetin. Osaka e Japonisë dhe Melburni i Australisë ndanë vendin e dhjetë.

Stabiliteti, kujdesi shëndetësor dhe kultura

Indeksi EIU vlerëson kushtet e jetesës në 172 qytete (nga 140 vitin e kaluar) bazuar në më shumë se 30 faktorë. Këto grupohen në pesë kategori: stabilitet, kujdes shëndetësor, kulturë dhe mjedis, arsim dhe infrastrukturë.

Vjena u votua si qyteti më i jetueshëm në botë për arsye të ndryshme, The Economist tha: “Stabiliteti dhe infrastruktura e mirë janë hijeshia kryesore e qytetit për banorët e tij, të mbështetur nga një kujdes i mirë shëndetësor dhe shumë mundësi për kulturë dhe argëtim.”

Cyrihu dhe Gjeneva morën notat më të larta për kujdesin shëndetësor. Ata gjithashtu u renditën lart për stabilitetin dhe infrastrukturën.

Qytetet e mesme në vendet më të pasura prireshin të dilnin mirë në sondazh.

“Dhjetë qytetet më të mira janë gjithashtu ndër ato me pak kufizime për Covid. Dyqanet, restorantet dhe muzetë janë rihapur, ashtu si shkollat, dhe shtrimi në spital i udhëhequr nga pandemia ka rënë, duke çuar në më pak stres në burimet dhe shërbimet e kujdesit shëndetësor, madje edhe kërkesa për të veshur maska ​​​​nuk është më në fuqi në shumicën e situatave”, tha The Economist. 

Foto: Pixabay

Marketing