Zvicra njoftoi heqjen e të gjitha kufizimeve të mbetura të pandemisë Covid-19 që nga 1 prilli. Megjithatë, pas tre muajsh rënie të infeksioneve, infeksionet e reja të koronavirusit kanë filluar sërish të rriten pak, me shumë gjasa për shkak të dy nënvarianteve të reja të Omicron, BA.4 dhe BA. 5.

Marketing
  • Gjithsej 33,108 raste të reja Covid u raportuan më 28 qershor për periudhën e mëparshme shtatëditore. Mesatarja ditore e shtatë ditëve për infeksionet e reja ishte 4,496, me 34% më shumë se javën e kaluar. Gjithsej 848 persona janë në spital me Covid (+42%).
  • Rreth 15% e popullsisë zvicerane – mbi një milion njerëz – mund të infektohen këtë verë me nënvariante të reja Omicron, paralajmëroi Tanja Stadler, ish-kreu i grupit të punës të qeverisë për Covid-19, më 20 qershor. Konferenca e Drejtorëve të Shëndetit Kantonal tha më 21 qershor se “nuk ka nevojë urgjente për të vepruar” dhe asnjë tregues se sistemi shëndetësor do të vihej nën presion këtë verë.
  • Nga prilli, Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) po komunikon statistikat e koronavirusit vetëm një herë në javë dhe jo në baza ditore.
  • Më 30 mars, qeveria njoftoi se të gjitha kufizimet e mbetura të pandemisë do të hiqen më 1 prill. Kjo përfshin kërkesën për maskë në transportin publik dhe kërkesën e detyrueshme të izolimit pesë-ditor. Shumë kufizime të tjera ishte hequr tashmë më 17 shkurt. “Nuk mund të themi se kriza ka mbaruar, por me siguri mund të themi se faza akute e krizës ka përfunduar,” deklaroi Ministri i Brendshëm Alain Berset më 30 mars. Pavarësisht një rritje të Covid rastet në mars, vendi ishte “shumë në rrugën e duhur”, me situatën në spitale “të qëndrueshme”, shtoi Berset.
  • Patrick Mathys, kreu i menaxhimit të krizave në Zyrën Federale të Shëndetit Publik (FOPH), deklaroi më 22 mars: “Falë nivelit të lartë të imunitetit, një numër i madh i rasteve tani mund të lejohen pa rrezikuar që institucionet shëndetësore të mbingarkohen përsëri. ”
  • Më shumë se 12,700 njerëz kanë vdekur në lidhje me Covid-19 në Zvicër, e cila ka një popullsi prej 8.7 milionë banorësh.
  • Rreth 69% e popullsisë ka marrë dy doza të vaksinës. FOPH dhe Komisioni Federal për Vaksinimin aktualisht nuk rekomandojnë një injeksion të dytë përforcues.

Masat e fundit

Që nga 1 Prilli, nuk ka më kufizime pandemike. Më 30 mars, qeveria njoftoi se do të hiqen kufizimet e fundit të mbetura, veçanërisht kërkesa për maska ​​në transportin publik dhe objektet shëndetësore, dhe kërkesa e detyrueshme e izolimit pesë-ditor pas një testi pozitiv të koronavirusit.

Që nga 17 shkurti, njerëzit në Zvicër nuk janë më të detyruar të tregojnë një certifikatë Covid për të hyrë në bare, restorante dhe ambiente të tjera të brendshme si objekte sportive, teatro apo salla koncertesh. Certifikatat Covid ofrohen ende nga qeveria për udhëtime.

Gjithashtu nuk ka kufizime të mëtejshme në madhësinë e tubimeve private në Zvicër dhe ngjarjet e mëdha nuk duhet të aplikojnë më për autorizim. 

Maskat nuk janë më të detyrueshme në shkolla, dyqane, salla koncertesh, në punë apo në transportin publik. Izolimi i detyrueshëm pesë-ditor i personave që rezultuan pozitivë për Covid-19 përfundoi më 31 mars.

Masat për Covid
 Kai Reusser / swissinfo.ch

Nga data 20 dhjetor deri më 17 shkurt, vetëm njerëzit që ishin vaksinuar ose shëruar nga Covid-19 mund të hynin në restorante, ambiente kulturore, sportive dhe të kohës së lirë dhe të merrnin pjesë në ngjarje të brendshme (“rregulli 2G”). Në këto ambiente duhej të mbaheshin edhe maska ​​dhe ushqimi dhe pijet mund të konsumoheshin vetëm kur ishin ulur.

Cila është situata?

Numri i infeksioneve të reja me koronavirus u rrit ndjeshëm nga mesi i tetorit 2021 pasi moti më i ftohtë solli më shumë njerëz brenda dhe varianti më ngjitës Omicron u përhap. Më 8 shkurt, ekspertët e shëndetësisë njoftuan se numri i infeksioneve të reja kishte arritur kulmin. 

“Situata epidemiologjike vazhdon të zhvillohet pozitivisht,” tha qeveria më 16 shkurt. “Falë nivelit të lartë të imunitetit në popullatë, nuk ka gjasa që sistemi i kujdesit shëndetësor të mbingarkohet pavarësisht nivelit të lartë të vazhdueshëm të qarkullimit të virusit. Kështu, janë krijuar kushtet për një normalizim të shpejtë të jetës sociale dhe ekonomike”.

Pas rënies së vazhdueshme nga një kulm në fund të janarit, me shfaqjen e nënvariantit BA.2 Omicron, numri i rasteve të reja filloi të rritet përsëri nga mesi i shkurtit deri në mes të marsit.

Më 30 mars, qeveria njoftoi se faza akute e krizës kishte përfunduar dhe se të gjitha kufizimet e mbetura pandemike do të hiqen më 1 prill, pasi vendi kërkon të jetojë me virusin. 

“Falë nivelit të lartë të imunizimit të popullatës, javët e fundit nuk ka pasur rritje të dukshme të numrit të pacientëve me Covid-19 në njësitë e kujdesit intensiv, megjithëse numri i infeksioneve është rritur sërish ndërkohë”, tha qeveria. më 30 mars.

“Ka pak gjasa për një kërcënim për shëndetin publik në muajt e ardhshëm. Megjithatë, ecuria e mëtejshme e pandemisë Covid-19 nuk mund të vlerësohet me besueshmëri.”

Koronavirusi me shumë mundësi nuk do të zhduket, tha qeveria, por do të bëhet endemik me valët sezonale të virusit që ka të ngjarë në të ardhmen. Përgjegjësia për kontrollin e virusit do t’u dorëzohet autoriteteve lokale, me një fazë vigjilence të shtuar të planifikuar gjatë 12 muajve të ardhshëm.

Më shumë se 90% e popullsisë së Zvicrës prej 8.6 milionë banorësh kanë fituar mbrojtje nga virusi, ose pasi janë shëruar nga Covid-19 ose janë vaksinuar. 

Autoritetet ndërkohë vazhdojnë të këshillojnë njerëzit që të respektojnë  rregullat në fuqi për higjienën dhe distancimin social.

Vaksinimi dhe trajtimi

Deri më tani, katër vaksina janë miratuar: Pfizer/BioNTech dhe Moderna, të dyja janë miratuar gjithashtu për përdorim tek adoleshentët e moshës 12 vjeç e lart. Vaksina Janssen me një dozë të vetme e prodhuar nga Johnson & Johnson është gjithashtu e disponueshme. Vaksina e fundit që i është bashkuar arsenalit zviceran është vaksina Nuvaxovid e bazuar në proteina e prodhuar nga Novavax dhe e miratuar më 13 prill. 

Autoritetet kanë porositur rreth 36 milionë doza vaksinash nga Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Curevac dhe Novavax për popullsinë prej 8.6 milionë banorësh. Në gusht, qeveria nënshkroi një marrëveshje tjetër me Pfizer/BioNTech për furnizimin e vaksinave për dy vitet e ardhshme.

Autoritetet shëndetësore zvicerane kanë rekomanduar zgjerimin e vaksinave kundër Covid për fëmijët e moshës nga pesë deri në 11 vjeç. Kjo duhet të futet nga janari, thanë zyrtarët. 

Rregullatori i barnave autorizoi fillimisht injeksione përforcuese për grupet vulnerabël dhe njerëzit mbi 65 vjeç, por që atëherë i ka shtrirë ato  për këdo mbi 16 vjeç . Injeksionet përforcuese nga të tre vaksinat e miratuara janë autorizuar gjithashtu nga Swissmedic që nga 27 dhjetori.

Maska dhe testime

Nga 1 Prilli, maskat nuk janë më të detyrueshme në transportin publik apo në objektet e kujdesit shëndetësor.

Kërkesa për të mbajtur maska ​​​​për fytyrën në shkolla, dyqane, salla koncertesh, në punë ose në mjedise të tjera publike përfundoi më 17 shkurt.

Qeveria miratoi një  strategji të zgjeruar testimi së  bashku me një koncept të gjurmimit të kontaktit ndërsa lëvizi për të lehtësuar masat e distancimit shoqëror. Banorët zviceranë mund të shkarkojnë gjithashtu aplikacionin e  smartfonëve SwissCovid,  një sistem gjurmimi i kontakteve. Kjo gjithashtu do të hiqet gradualisht më 1 prill.

Qeveria mbulon kostot e disa testeve të Covid-19 që çojnë në një certifikatë Covid, siç është miratuar nga parlamenti. Testet e shpejta të antigjenit dhe testet e grupit të PCR të pështymës (testimi masiv siç përdoret në shkolla) mbulohen. Vetë-testet, testet individuale PCR dhe testet e antitrupave nuk mbulohen (edhe pse testet individuale PCR janë falas për njerëzit me simptoma, janë kontakte të ngushta ose ishin pjesë e një grupi testesh pozitive). 

Marketing