Doza e zakonshme e paracetamolit për të rriturit është një ose dy tableta 500 mg deri në katër herë në 24 orë.

Marketing

Mbidozimi i paracetamolit mund të shkaktojë efekte anësore serioze. NHS paralajmëron se ju nuk duhet të josheni për të rritur dozën, ose të merrni një dozë të dyfishtë në qoftë se dhimbja juaj është shumë e keqe.

Marrja e ilaçit për të ndihmuar në lehtësimin e çfarëdo sëmundjeje të lehtë nga e cila vuani mund të jetë e dobishme, megjithatë nuk duhet të tejkaloni kurrë dozën e rekomanduar.

NHS thotë: “Marrja e një ose dy tabletave shtesë rastësisht nuk ka gjasa të jetë e dëmshme, për sa kohë që nuk merrni më shumë se tetë tableta në 24 orë. Prisni të paktën 24 orë përpara se të merrni më shumë paracetamol”.

Drugs.com ka renditur disa simptoma të mbidozës. Këto përfshijnë diarre, djersitje të shtuar, humbje të oreksit dhe të përziera ose të vjella.

Shenjat përfshijnë gjithashtu ngërçe ose dhimbje në stomak, si dhe ënjtje, dhimbje ose ndjeshmëri në pjesën e sipërme të barkut ose në zonën e stomakut. “Merrni menjëherë ndihmë urgjente nëse ndonjë nga simptomat e mbidozës shfaqet”.

Sipas NHS, të përzierat dhe të vjellat janë simptoma “jashtëzakonisht të zakonshme” të mbidozës së paracetamolit. Këto simptoma mund të shfaqen brenda pak orësh nga marrja e një doze të tepërt, paralajmëron trupi shëndetësor.

Marketing