Gazetari rus Dmitry Muratov pritet të nxjerrë në ankand medaljen e tij të Çmimit Nobel për Paqe. Të ardhurat do t’i shkojnë drejtpërdrejt UNICEF-it, në përpjekje për të ndihmuar fëmijët e zhvendosur nga lufta në Ukrainë, sipas The Washington Post.

Marketing

Muratov, të cilit iu dha medaljen e artë në tetor 2021, ndihmoi në themelimin e gazetës së pavarur ruse “Novaya Gazeta” dhe ishte kryeredaktori i botimit kur u mbyll në mars mes shtypjes së Kremlinit ndaj gazetarëve dhe mospajtimit publik në vazhdën e pushtimit rus të Ukrainës.

Ishte ideja e Muratov për të nxjerrë në ankand çmimin e tij, pasi kishte njoftuar se do të dhuronte çmimin prej 475,000 eurosh për bamirësi. Ideja e donacionit, tha ai, “është t’u japë fëmijëve refugjatë një shans për të ardhmen”.

Muratov tha se ai ishte veçanërisht i shqetësuar për fëmijët që kanë mbetur jetimë për shkak të konfliktit në Ukrainë. Ai shtoi se është e rëndësishme që sanksionet ndërkombëtare të vendosura kundër Rusisë të mos pengojnë ndihmat humanitare, si ilaçet për sëmundje të rralla dhe transplantet e palcës së kockave, për persona në nevojë.

Muratov ndau Çmimin Nobel për Paqe vitin e kaluar me gazetaren Maria Ressa nga Filipinet. Dy gazetarët, u nderuan për betejat e tyre për të ruajtur lirinë e fjalës në vendet e tyre përkatëse, pavarësisht se u sulmuan nga qeveritë e tyre dhe madje edhe kërcënimet me vdekje.

Muratov u largua nga Rusia për në Europën Perëndimore të enjten për të udhëtuar në qytetin e Nju-Jorkut, ku ofertimi i drejtpërdrejtë do të fillojë të hënën pasdite. Ofertat online filluan më 1 qershor që përkuan me Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve. Oferta e drejtpërdrejtë e së hënës bie në Ditën Botërore të Refugjatëve.

Marketing