Situata e strehimit është e pasigurt në portën e Bernese Oberland. Nuk ka zgjidhje të shpejtë për problemin.

Marketing

Qyteti në hyrje të Bernese Oberland është i bukur, ka një qytet të vjetër historik, shumë dyqane, restorante, lagje familjare, një lidhje autostrade, Aare dhe Liqeni Thun dhe malet janë mjaft afër për t’u prekur. Kjo është arsyeja pse shumë duan të jetojnë atje – gjë që ka pasoja për tregun e banesave, shkruan SRF përcjellë Albora.ch

Shkalla e vendeve të lira të punës në Thun është dukshëm më e ulët se në shumicën e qyteteve zvicerane, përveç Cyrihut.

Një përqindje e ulët e vendeve të lira të punës nuk është problem në vetvete, thotë eksperti i pasurive të paluajtshme Donato Scognamiglio: “Në fakt, norma e ulët është kryesisht një shenjë se qyteti është në kërkesë të madhe dhe se njerëzve u pëlqen të jetojnë atje.” Megjithatë, numri teorik bëhet problem në praktikë nëse qiramarrësit nuk mund të gjejnë një shtëpi të përshtatshme.

Kërkimi i pafund për një apartament ju bën nerva

Nadja (emri i ndryshuar) e di shumë mirë se sa e vështirë është të kërkosh një apartament. Për nëntë muajt e fundit, ajo dhe partneri i saj kanë krehur rregullisht internetin në kërkim të një apartamenti të ri. Për sa i përket standardit të ndërtimit, ne përgjithësisht nuk jemi kërkues.

Ajo klikon nëpër ato pak reklama që ekzistojnë: “Gjatë kësaj kohe gjetëm vetëm dy reklama që do të kishin qenë interesante për ne. Ne nuk ishim në gjendje ta shikonim apartamentin në asnjërën nga reklamat sepse ishte marrë tashmë brenda pak orësh.”

Një vlerësim nga Immoscout24 për Radio SRF tregon: Krahasuar me qytetet e tjera të Bernës si Biel ose Berna, Thun ka relativisht më pak reklama apartamentesh në platformën online. Dhe reklamat janë online vetëm për një kohë të shkurtër: në Thun janë vetëm 30 ditë. Në Biel, nga ana tjetër, është rreth 50 ditë.

Ky është ndryshimi me Cyrihun

Zgjidhja e problemit të strehimit është e qartë: duhet të ndërtohen banesa të reja. Shpejt. Por: “Asgjë që ka të bëjë me ndërtimin nuk është e shpejtë”, thotë eksperti Scognamiglio. Sigurisht, edhe planifikuesja e qytetit të Thun, Susanne Szentkuti, e di këtë: “Po, ne kemi disa hapa për të bërë.”

Vitet e fundit janë ndërtuar jashtëzakonisht pak apartamente të reja, kjo është arsyeja e mungesës së banesave sot. Qyteti tani dëshiron të korrigjojë situatën me anë të një rishikimi të planifikimit vendor, ndër të tjera. “Tani po krijojmë bazën ligjore në mënyrë që të mund të ndërtohen më shumë.” Konkretisht, kjo do të thotë se në të ardhmen do të ketë më shumë opsione për zonimin dhe zona ekzistuese e vendbanimeve do të jetë më e dendur. Nga ana tjetër, zonimi jashtë nuk është opsion: “Ne kemi ende rezerva të mira brenda pa humbur cilësinë e jetës”, thotë Szentkuti.

Rishikimi i planifikimit vendor në Thun

Kohët e fundit është publikuar rishikimi i planifikimit vendor OPR, janë pranuar 65 kundërshtime dhe tani janë duke u proceduar. Këshilli Bashkiak i Thun së shpejti do të debatojë për zbatimin. Nëse qyteti i Thun do të kishte rrugën e tij, OPR do të miratohej në 2023. Megjithatë, ky plan do të funksionojë vetëm nëse asnjë parti nuk merr referendum.

Tuna është e njohur. Jo vetëm që sot. Shkalla e ulët e vendeve të lira të punës nuk është gjithashtu një fenomen i ri, Thun ka qenë gjithmonë nën mesataren zvicerane për disa vite.

Por tani shumë – veçanërisht familje të reja – nuk kanë zgjidhje tjetër veçse të shpërngulen në fshat. Kjo e shqetëson qytetin, ashtu si edhe dy partitë më të mëdha në parlament.

“Nuk shkruhet askund se ke të drejtë të jetosh në Thun”, thotë Valentin Borter, President i SVP Thun. “Por është ende detyrë e politikës të sigurojë hapësirë ​​të mjaftueshme jetese”. Për PS-në është gjithashtu e rëndësishme që të ketë më shumë apartamente në Thun. Por jo me çdo çmim, thotë bashkë-presidenti i grupit Adrian Christen: “Mbi të gjitha, ne duam që të ketë strehim të përballueshëm – apartamente që mund të paguhen edhe me të ardhura më të ulëta.”

Marketing