Plani i rradhës për ndalimin e emigrantëve në Britani i Suella Braverman thuhet se është përpilimi i një liste të vendeve të “sigurta”, ku të ardhurit nga vendet e listës nuk do të lejohen të kërkojnë azil.

Marketing

Në zbatim të planit më të ri azilkërkuesit që mbërrijnë në Mbretërinë e Bashkuar nga vendet që konsiderohen ‘të sigurta’ nga Ministria e Brendshme do të deportohen më shpejt.

Sipas“The Times”, Braverman po kërkon të imitojë një politikë të kryer nga qeveria e re Laburiste në fillim të viteve 2000, në të cilën ajo trajtonte kërkesat e azilkërkuesve nga vendet e ashtuquajtura “lista e bardhë” brenda 20 ditësh.

Lista përfshin edhe Shqipërinë, nga ku së fundmi ka një rritje të shqiptarëve që shkojnë drejt Britanisë së Madhe.

Emigrantët që mbërrijnë me varka të vogla që janë nga vendet në listë do të ndalohen në vendin e përpunimit të Manston në Kent, ose në qendra të tjera pritjeje, ku kërkesat e tyre për azil do të përshpejtohen. Lëvizja është një nga një sërë masash të hartuara nga Braverman si pjesë e një goditjeje të ripërtërirë ndaj migrimit ndër-kanal.

Kërkesat për azil nga vendet në “listën e bardhë” do të supozohen si “qartësisht të pabazuara” nga zyrtarët e Home Office, përveç nëse një individ ofron prova të kundërta. Qasja e re do t’i mundësonte Home Office t’i përpunojë këto kërkesa për azil dukshëm më shpejt se mesatarja aktuale prej më shumë se një viti.

Ata që janë të pajisur me një certifikatë “qartësisht të pabazuar” nuk do të kenë të drejtë ankese. Kërkesat për azil nga njerëz nga lista e caktuar e vendeve do të shqyrtoheshin vetëm nëse ata pretendonin se ishin persekutuar nga shteti, nga bandat ose grupet terroriste, për shembull, të cilat aktualisht mund të përbëjnë bazën e një kërkesë për azil.

“Lista e bardhë” aktuale, e cila nuk është përdorur vitet e fundit për shkak të sfidave ligjore kundër përdorimit të saj, përfshin të gjitha vendet e BE-së plus Shqipërinë, Maqedoninë, Moldavinë, Bosnjë dhe Hercegovinën, Serbinë, Malin e Zi, Indinë, Mongolinë, Afrikën e Jugut, Koreja dhe disa vende të Amerikës së Jugut.

Një listë e dytë e “përcaktimit të pjesshëm” deklaron disa vende të sigurta për burrat, por jo gratë dhe fëmijët. Këto përfshijnë Gana, Nigeria, Gambia, Kenia, Liberia, Malavi, Mali dhe Sierra Leone.

Një tjetër opsion që kuptohet se është në shqyrtim është ndalimi i të gjithë azilkërkuesve meshkuj nga vendet në të dyja listat dhe trajtimi i kërkesave të tyre si “qartësisht të pabaza”, por lejimi i kërkesave nga gratë dhe fëmijët nga ato vende të përparojnë si normale. Rritja e numrit të shqiptarëve që kalojnë Kanalin për të kërkuar azil këtë vit i ka shtyrë zyrtarët të mendojnë të ringjallin listën për të luftuar ato që ministrat besojnë se janë kryesisht pretendime “false”.

Marketing