Gjithnjë e më shumë banorët po e lënë Bazelin, por ky nuk është qyteti i vetëm që njerzit po largohen. Një trend i ngjashëm vërehet edhe në qytete të tjera.

Marketing

Por, pse po ikin banorët nga këto qytete?

Situata e jetesës së zotit dhe zonjës Schweizer ka ndryshuar ndjeshëm vitet e fundit. Jo vetëm pandemia, por edhe faktorë të tjerë luajnë një rol të rëndësishëm. Të dhënat nga UBS treguan se njerëzit po largohen gjithnjë e më shpesh nga qyteti i Bazelit dhe po orientohen në qytetin Rhine. Megjithatë, siç tregojnë të dhënat e UBS, Basel nuk është i vetmi në këtë trend fluturimi.

Qytetet e Bernës dhe Cyrihut po përballen me të njëjtin problem, edhe pse jo aq i theksuar.

Por fakti është se njerëzit duan të dalin nga qytetet dhe të shkojnë në aglomerat ose në fshat.

“Shumë është ndërtuar rreth Bernës vitet e fundit”, thotë për Blick Claudio Saputelli, kreu i pasurive të paluajtshme në UBS. Kjo i bëri vendet jashtë Bernës më tërheqëse. Në Cyrih, problemi kryesor është se qyteti “po shpërthen në qepje”, thotë Saputelli.

Për këtë arsye po ndërtohet shumë në komunitetet fqinje.

Gjithashtu, shifrat e fundit të UBS tregojnë se më shumë njerëz “u zhvendosën në fshat” në vitin e parë të pandemisë 2020, krahasuar me 2017-2019.

Në qytetin e Cyrihut, imigracioni i brendshëm u dobësua “fuqishëm” krahasuar me vitet e mëparshme, tregojnë statistikat.

Në të njëjtën kohë, rajonet në kantonet Graubünden, Vaud dhe St. Gallen regjistruan një “rritje shumë të fortë të të ardhurve”, që ishin larguar nga kantonet e tjera si Cyrihu.

Sipas Saputelli, një zhvillim befasues ka ndodhur në Zvicrën perëndimore.

 “Aktualisht ka shumë ndërtime në Zvicrën perëndimore, por kjo është veçanërisht e dukshme në zonën më të madhe të Freiburgut”.

Nga ana tjetër, Lozana ka pasur një nivel shumë negativ të imigracionit të brendshëm gjatë pesë viteve të fundit, kjo pasi që “Freiburg thith shumë nga rajoni i Liqenit të Gjenevës”. Ky është vendi ku numri i shtëpive u rrit më shumë në vitin 2020. /albora.ch/

Marketing