Zvicra pa dalje në det ishte shtëpia e specieve të panjohura të delfinëve 20 milionë vjet më parë, ka zbuluar një studim i ri.

Marketing

Gjatë kësaj periudhe, një pjesë e Zvicrës, e njohur si Molasa e Epërme Detare, ishte e mbuluar nga një oqean i mbushur me peshq parahistorikë, peshkaqenë, delfinë, midhje dhe iriqë deti. Midis tyre ishin dy lloje delfinësh që shkencëtarët kanë mundur t’i identifikojnë së fundmi, transmeton swissinfo.ch.

Paleontologët në Universitetin e Cyrihut e bënë zbulimin duke ekzaminuar 300 fosile balenash dhe delfinësh që notonin rreth Zvicrës në këtë kohë.

Mes rruazave dhe dhëmbëve të ndryshëm u gjetën kocka nga veshi i brendshëm, të cilat janë jashtëzakonisht të rralla, por lejojnë klasifikimin e specieve individuale.

“Ne arritëm të identifikonim dy familje delfinësh të panjohur më parë në Zvicër”, tha në një deklaratë paleontologu Gabriel Aguirre.

Krijesat e zhdukura janë të lidhura me balenën e sotme të spermës dhe delfinët e oqeanit.

Duke përdorur tomografinë mikro-kompjuterike, ekipi ishte në gjendje të rindërtonte organe më të buta, të rimodelonte veshët e delfinëve dhe madje të analizonte aftësinë e tyre të dëgjimit.

Materiali kërkimor i zbulimit është publikuar në faqen e internetit të botimit shkencor PeerJ.

Në foto: Delfini / Ilustrim / Wikipedia

Marketing