Mirëqenia e kafshëve dhe ferma e majmërisë: a shkon kjo së bashku? Po, mendon një fondacion i Lucernit dhe mbështet kompanitë që kalojnë në blegtori të përshtatshme për speciet.

Marketing

Ka rreth 430,000 derra në kantonin e Lucernit. Por nëse kaloni me makinë nëpër kanton, nuk shihni shumë prej tyre. Sepse shpesh janë në stallë. Disa madje ekskluzivisht. Ata kurrë nuk dalin në ajër të pastër.

Për shembull, deri në 100 derrat që rriten në hambarin e Silvia Ineichen. Gruaja e fermerit drejton fermën Ober Ehrenbolgen në Römerswil, Lucerne, në një kodër të butë me një pamje të mrekullueshme të liqenit Baldegg.

Por derrat në hambarin e tyre nuk kanë asgjë nga kjo. “Kjo është një stabile klasike QM.” Një vend ku kafshët majmë në mënyrë konvencionale. Por Silvia Ineichen dëshiron të ndryshojë. Larg kutive me dysheme prej betoni ku rriten derrat e saj, drejt blegtorisë më të përshtatshme për speciet: “Ka qenë gjithmonë dëshira ime që kafshët të mund të dalin jashtë dhe të mund të ndjekin më shumë instinktet e tyre natyrore”.

Stalla.  Në sfond Baldeggersee.

Tani gruaja e fermerit do të jetë në gjendje të përmbushë dëshirën e saj – falë mbështetjes së Fondacionit Albert Koechlin AKS. Fondacioni i Lucernit, i njohur ndryshe për angazhimin e tij ndaj kulturës, gjithashtu mbështet projekte në favor të mirëqenies së kafshëve. Kjo është menduar në qëllimin e fondacionit, shpjegon Patrick Ambord nga AKS. Megjithatë, fondacioni nuk ka marrë pothuajse asnjë aplikim nga sektori i mbarështimit të derrave, prandaj ka nisur projektin e tij posaçërisht për këtë qëllim.Është ndjenja ime personale që do të doja ta përmirësoja atë.Autori:Silvia Ineichenfermer

Pesë kompani pilot do të financohen – sa më të ndryshme që të jetë e mundur për të fituar sa më shumë përvojë. “Mund të jenë ferma më të mëdha ose më të vogla, por edhe ferma majmërie dhe mbarështuese. Ata që tashmë furnizojnë kanale të njohura shitjesh, por edhe të tjerë që mbështeten në marketingun e drejtpërdrejtë.

Fakti që Silvia Ineichens Hof iu dha kontrata ka të bëjë me faktin se ajo nuk donte thjesht të arrinte minimumin që do të kërkonte një standard. Për të, nuk ka të bëjë kryesisht me marrjen e një etikete, por me jetën e kafshëve të saj: “Është ndjenja ime personale që dua ta përmirësoj këtë.”

Së bashku me Fondacionin Albert Koechlin, Ineichen eksploroi se çfarë është e mundur në fermën e saj. Një gjë është e qartë: derrat e tyre do të kenë një jetë të ndryshme në të ardhmen. Jo vetëm që ata mund të dalin nga hambari. Jashtë ata do të kenë një pishinë dhe një zonë të veçantë rrënjosjeje. “Kjo është rreth 40 centimetra e thellë, ku më pas mund të gërmoni si në pyll”, shpjegon planet e fermerit.

Habitati i derrave të majmur

Shndërrimi në Ober Ehrenbolgen mund të fillojë së shpejti, leja e ndërtimit është dhënë. Por edhe kur ndërtohet hambari i ri me një ndryshim, mbetet një pjesë tjetër e madhe e punës që pret Silvia Ineichen. Sepse shitja e mishit nga blegtoria miqësore me kafshët nuk është domosdoshmërisht më e lehtë.

shpresojmë për çmime më të larta

“Për fat të keq, shitja e mishit të etiketës është aktualisht në rënie”, thotë Ineichen. Prandaj, ajo ndoshta duhet të mbështetet më shumë në marketingun e drejtpërdrejtë. Ajo shpreson se kjo do t’i mundësojë asaj të arrijë çmime më të larta për kafshët e saj. Por, përveç përfitimit, ajo po pret me padurim fermën e saj “të re” të ardhshme: “Unë jam e lumtur kur edhe kafshët e mia janë të lumtura”.

Marketing